Συστατικά:
- 2 κιλά σπανάκι
- 250 γρ. ρύζι
- 300 γρ. λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 ξηρά μέτρια κρεμμύδια
- Χυμό 1-2 λεμονιών
Εκτέλεση:
- Καθάρισε και πλύνε το σπανάκι
- Ζεμάτισε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά
- Στράγγισε και στίψε καλά με τα χέρια σου μέχρι να φύγουν τα νερά
- Κόψε την μπάλα από το σπανάκι σε 2-3 κομμάτια και βάλε στην κατσαρόλα το λάδι
- Ρίξε το λάδι όταν κάψει τα ξηρά κρεμμύδια, γύρνα 2-3 φορές για να μαραθούν χωρίς να τα καβουρδίσεις
- Πρόσθεσε και τα χλωρά, σώταρε για λίγο και ρίξε το σπανάκι μαζί με τον άνιθο
- Ράντισε με το αλάτι και το πιπέρι και άφησε να πάρει βράσει το σπανάκι. Μόλις έρθει σε βρασμό ρίξε το ρύζι.
- Υπολόγισε πρώτα τον ζωμό γιατί πρέπει να υπάρχει τόση σάλτσα, όση χρειάζεται για το ρύζι που θα βάλεις
- Χρησιμοποίησε τις ίδιες αναλογίες που βάζεις στο πιλάφι
- Στίψε μέσα ένα λεμόνι, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να ψηθεί το ρύζι και να απορροφήσει τον ζωμό. Στο μεταξύ, πρέπει να είναι έτοιμο και το σπανάκι.
- Σέρβιρε σε στρογγυλή πιατέλα και σε σχήμα λόφου.
- Βάλε μαζί φέτες λεμονιού
Ο Βασίλης Καλλίδης μας προτείνει νηστίσιμους ρεβυθοκεφτέδες για τη Σαρακοστή
Εναλλακτικά, κάνε το σπανακόριζό σου... κόκκινο:
- Μπορείς να κάνεις το σπανακόρυζο με ντομάτα:
- Ρίξε τη σάλτσα ντομάτα ή τον χυμό αφού βάλεις το σπανάκι
- Άφησε να βράσει λίγη ώρα και κατόπιν πρόσθεσε το ρύζι
- Συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο
- Μην ζεματίσεις το σπανάκι αν δεν σου αρέσει
- Πλύνε καλά, κόψε κάθε ρίζα σε 3-4 κομμάτια, ανάλογα με τον όγκο τους και βάλε τα στην κατσαρόλα μετά από τα κρεμμύδια
- Άφησε να μαραθούν και να βράσουν λίγη ώρα
- Συνέχισε κατά τον ίδιο τρόπο με ντομάτα ή χωρίς ντομάτα