Τα μαυρομάτικα φασόλια... αλλιώς - Μια διαφορετική συνταγή που θα λατρέψεις

15.01.2021
Τα μαυρομάτικα φασόλια... αλλιώς - Μια διαφορετική συνταγή που θα λατρέψεις
Μια ξεχωριστή λιχουδιά που για πολλούς που τα εντάσσουν στο τραπέζι της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς φέρνει καλή τύχη. Και αν δεν ενδιαφέρεσαι για την κλασική συνταγή, ιδού μια εναλλακτική.

Αυτό το πιάτο είναι τόσο εύκολο να ετοιμαστεί και μπορεί εύκολα να γίνει ένα από τα λατρεμένα της εβδομάδας σου. Αυτή η συνταγή βάζει μια μοντέρνα πινελιά στα μαυρομάτικα φασόλια, με την προσθήκη σύνθετων γεύσεων όπως καπνιστό λουκάνικο, τραγανό μπέικον, jalapeños και λαχανίδες.

Μόλις τα συστατικά σιγοβράσουν, αναμειγνύονται τέλεια για να δημιουργήσουν μια γευστική και πικάντικη λιχουδιά. Για να κάνεις πιο ολοληρωμένο αυτό το πιάτο, απλώς σέρβιρε το με λίγο ζεστό βουτυρωμένο καλαμποκόψωμο και ετοιμάσου για μια παραδεισένια βόλτα.

Εάν τα μαυρομάτικα γίνουν πολύ σκληρά, πρόσθεσε περισσότερο νερό ή ζωμό από κοτόπουλο - η σύστασή του θα πρέπει να είναι ωραία και κρεμώδης. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις το καπνιστό λουκάνικο με καπνιστή γαλοπούλα και τις λαχανίδες με kale.

Υλικά

  • 1 πακέτο μαυρομάτικα
  • 4-5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι καπνιστό λουκάνικο ή γαλοπούλα, σε κύβους
  • 2-3 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο λιωμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 1 ματσάκι σέλινο κομμένο
  • 1 jalapeno πιπεριά, λιωμένη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού καρύκευμα κρεόλ
  • 7-8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • 2 φλιτζάνια λαχανίδες ή κάλε
  • Αλάτι και πιπέρι (όσο θες)

Εκτέλεση:

  • Ξέπλυνε τα ξερά μαυρομάτικα σε ένα μεγάλο μπολ. Κάλυψε τα με 10 εκατοστά κρύο νερό και αφήσέ τα να μουλιάσουν για 2-3 ώρες.
  • Σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής, ψιλόκοψε τα: μπέικον, καπνιστό λουκάνικο, κρεμμύδια, jalapeño, θυμάρι και σέλινο.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σόταρε το μπέικον για 4-5 λεπτά, στη συνέχεια πρόθεσε καπνιστό λουκάνικο και σόταρε για 2-3 λεπτά. Αφαίρεσε το μπέικον και το λουκάνικο από το τηγάνι και αφήσέ τα στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι, πρόσθεσε τα κρεμμύδια, σκόρδο, θυμάρι, σέλινο, jalapeños και δάφνη. Σόταρε για 3-5 λεπτά.
  • Πρόσθεσε το ζωμό κοτόπουλου στο τηγάνι.
  • Στράγγιξε και ξέπλυνε τα φασόλια και στη συνέχεια πρόσθεσέ τα στο τηγάνι. Πασπάλισε με τα καρυκεύματα κρεόλ και πρόσθεσε αλάτι για γεύση. Ανακάτεψε και βράσε το φαγητό.
  • Μείωσε τη θερμότητα και σιγόβρασε για περίπου 20 λεπτά χωρίς να βάλεις το καπάκι.
  • Ρίξε τα χόρτα, το μπέικον και το λουκάνικο στο τηγάνι. Συνέχισε το μαγείρεμα για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν.
  • Αφαίρεσε τα φύλλα δάφνης από το τηγάνι και αρωμάτισε τα φασόλια περισσότερο αν χρειαστεί. Σέρβιρε σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο ζεστό ψωμί και καλή όρεξη!

Πληροφορίες: 4-6 μερίδες, Συνολικός χρόνος 1 περίπου ώρα