Πώς να προετοιμάσεις βήμα προς βήμα τη γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

22.12.2020
Πώς να προετοιμάσεις βήμα προς βήμα τη γαλοπούλα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Παράξενες οι γιορτές φέτος. Έχεις όμως τη δυνατότητα να είσαι με τους δικούς σου ανθρώπους την ημέρα των Χριστουγέννων (αρκεί να μην ξεπεράσετε τους 9 στο τραπέζι, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών ενάντια στην πανδημία) Αν έχει πέσει σ' εσένα ο κλήρος να μαγειρέψεις το χριστουγεννιάτικο γεύμα, βεβαιώσου ότι τουλάχιστον θα μπορέσεις να απολαύσεις και εσύ μαζί με τους καλεσμένους σου του τη γιορτινή αυτή ημέρα. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βγάλει από το άγχος και θα σε βοηθήσει στην έγκαιρη προετοιμασία και το μαγείρεμα του χριστουγεννιάτικου μεσημεριανού γεύματος – πρόκειται για έναν πλήρη οδηγό με χρονοδιάγραμμα για την γαλοπούλα και όλες τις γαρνιτούρες!

Μπορεί να γνωρίζεις το πώς θα φτιάξεις τον σπιτικό χριστουγεννιάτικο κορμό, τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες και να τα έχεις ήδη κάνεις αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά που μπορείς να κάνεις την εβδομάδα πριν από την Ημέρα των Χριστουγέννων για να αποβάλεις την πίεση από πάνω σου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς πραγματικά να απολαύσεις την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με ένα ποτήρι Prosecco στο χέρι!

Εδώ, είναι όλα όσα πρέπει να φτιάξεις για να απολαύσεις χωρίς άγχος την απόλυτη γιορτινή μέρα.

Μερικές μέρες πριν

Φτιάξε τη σάλτσα της επιλογής σου – κάλυψε τη και αφήσε τη στο ψυγείο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων

Καθάρισε τις πατάτες και ψιλόκοψε τα καρότα και όποιο λαχανικό θέλεις (κάλυψέ τα μέχρι πάνω και άφησέ τα με νερό σε ένα τηγάνι).

Προετοίμασε τη γέμιση της γαλοπούλας.

Την ημέρα των Χριστουγέννων

Αν οι καλεσμένοι έρθουν για μεσημεριανό γεύμα- ας πούμε - στις 2 το μεσημέρι, ακολούθησε το παρακάτω πρόγραμμα. Εάν θέλεις να σερβίρεις το χριστουγεννιάτικο γεύμα διαφορετική ώρα, προσάρμοσέ το ανάλογα.

9 το πρωί γέμισε τη γαλοπούλα. Τοποθέτησέ τη στο ταψί και, στη συνέχεια, προθέρμανε το φούρνο.

9.30-10 π.μ. Βάλε τη γαλοπούλα στο φούρνο και υπολόγισε το χρόνο (ανάλογα με το μέγεθος)

10.30 π.μ. Στρώσε το τραπέζι

10.45 π.μ. Ετοίμασε τις σαλάτες

12μμ. Προετοίμασε ένα ορεκτικό μαζί με το... απαραίτητο τσιπουράκι για να μπείτε σε κλίμα.

12.30-12.45 μμ Βγάλε την γαλοπούλα οποιαδήποτε στιγμή (αν έχει μαγειρευτεί) και διατήρησε τη ζεστή κάτω από αλουμινόχαρτο. Βάλε τις πατάτες για ψήσιμο στο φούρνο.

1.15 μμ Το ιδανικό είναι να ζεστάνεις τα πιάτα ή να τα βγάλεις ζεστά από το πλυντήριο. Βγάλε τη σάλτσα από το ψυγείο και βάλε τη στο τραπέζι.

1.45μμ Βγάλε τις πατάτες από το φούρνο. Βάλε τις σε ένα μπολ σερβιρίσματος και διατήρησέ τις ζεστές. Τώρα μπορείς να σβήσεις το φούρνο.

1.45 μ.μ. Μαγείρεψε τα καρότα και τα λαχανικά. Στράγγιξέ τα και βάλε τα στο δίσκο σερβιρίσματος.

1.50 μ.μ. Σέρβιρε τη σαμπάνια και τα ορεκτικά. Κάλυψε το ζεστό φαγητό με αλουμινόχαρτο και διατήρησέ το στο φούρνο.

2μμ Βάλε την γαλοπούλα στο τραπέζι για κόψιμο. Μαζί, βγάλε τα λαχανικά, τις πατάτες και τη σάλτσα της γαλοπούλας.