Τι θα έλεγες αυτό το Σαββατοκύριακο να φτιάξεις ένα χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα απολαύσει όλη η οικογένεια - αλλά αυτή τη φορά, να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό;
Σε περίπτωση που δεν το γνώριζες μέχρι σήμερα, έφτασε η ώρα να γνωρίσεις το panforte, ένα ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό, που λέγεται πως ήταν από τα παλαιότερα γλυκίσματα της Τοσκάνης με το όνομα "panpepato", από το πιπέρι, το οποίο κάνει και όλη την διαφορά στη γεύση του.
Δες παρακάτω τη συνταγή για την υγεινή, vegan εκδοχή του, με λίγη ζάχαρη που σίγουρα θα λατρέψεις:
Υλικά:
4 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές σκόνη κακάο
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι ginger
2μιση φλιτζάνια αποξηραμένα φρούτα
1 και 1/4 φλιτζάνια ψημένα αμύγδαλα
1 φλιτζάνια μακαντέμια, κομμένα στη μέση
1 κουταλιά λάδι καρύδας
100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα σε κομματάκια
3/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
2/3 φλιτζάνια ζάχαρη από καρύδα
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάλε τα αμύγδαλα και τους άλλους καρπούς στο blender και βάλε αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκι για κέικ. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, το κακάο, το ginger και την κανέλα. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακάτεψε το λάδι καρύδας, τη σοκολάτα και τη βανίλια μέχρι να λιώσουν. Ανακάτεψε το σιρόπι σφενδάμου και τη ζάχαρη καρύδας σε ένα άλλο κατσαρολάκι. Ένωσε τα μείγματα και ρίξτα πάνω στο πρώτο μείγμα. Ψήσε στον φούρνο για μισή ώρα και όταν κρυώσει, μπορείς να κόψεις τετράγωνα κομμάτια.