Συστατικά
1 κιλό βατόμουρα
Φρεσκοστυμμένος χυμός ενός λεμονιού
1 κιλό λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ υγρής πηκτίνης
Oδηγίες
Πλύνε τα βατόμουρα και στη συνέχεια στράγγιξε τα καλά, απλώνοντάς τα σε μια πετσέτα για να εξασφαλίσεις ότι έχει απορροφηθεί όσο το δυνατόν το νερό. Εναλλακτικά, άφησέ τα να στραγγίσουν σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
Βάλε τα σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ζέστανε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας απαλά ανά τακτά διαστήματα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και τα βατόμουρα να μαλακώσουν και να βγάλουν το χυμό τους.
Έπειτα άφησε τα για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε την πηκτίνη ανακατεύοντας και βράσε για άλλα 2 λεπτά. Τώρα ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσεις.
Μόλις η μαρμελάδα είναι εντάξει, άδειασέ τη σε αποστειρωμένα βάζα, κλείσε τα καλά και βάλε μια ετικέτα.
Πώς θα καταλάβεις ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη
Καθώς η μαρμελάδα φτάνει στο ιδανικό σημείο, το μείγμα θα αρχίσει να πήζει λίγο γύρω από τις πλευρές της κατσαρόλας, θα βράζει πιο αργά και οι φυσαλίδες θα «βουλιάζουν», παρά θα αφρίζουν. Η καλύτερη μέθοδος είναι να δοκιμάζεις μία φορά μετά από 3-5 λεπτά βρασμού και στη συνέχεια κάθε 2-3 λεπτά μέχρι να δεις ότι είναι εντάξει στο μάτι. Πάντα να κλείνεις το μάτι της κουζίνας ενώ δοκιμάζεις την μαρμελάδα.
Τέλος σημαντικό είναι να δεις αν η μαρμελάδα έχει «δέσει». Χρησιμοποιώντας μια καθαρή ξύλινη κουτάλα, μάζεψε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας. Άφησέ τη να κρυώσει και στη συνέχεια, γείρε απαλά το κουτάλι για να ρίξεις τη μαρμελάδα πίσω στην κατσαρόλα. Εάν η μαρμελάδα πέσει πηχτή και όχι υγρή, τότε η μαρμελάδα σου είναι έτοιμη.