Aς δούμε τα συστατικά:
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 12 ντομάτες, κομμένες στη μέση και χωρίς τα σκληρά μέρη
- 1 ντοματοπολτό
- 450 ml κύβο λαχανικών
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, προσθέτεις το κρεμμύδι, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Βράζεις σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρεμμύδι.
- Τώρα πρόσθεσε τις ντομάτες και μαγείρεψε αργά σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά - μην τις αφήνεις να γίνουν καφετί. Άρχισε να ρίχνεις μέσα τον πολτό ντομάτας και συνέχισε το βράσιμο για άλλα δύο λεπτά.
- Ανέβασε τη θερμοκρασία, προσθέσε λίγο από τον πολτό και ανακάτεψε, στη συνέχεια προσθέσε όσο έχει απομείνει και ζέστανε το μείγμα μέχρι να βράσει. Ελάττωσε τώρα τη θερμοκρασία και μαγείρεψε για 10 λεπτά.
- Τώρα με μια βαθιά κουτάλα άρχισε να ρίχνεις τμηματικά τις ντομάτες με το ζουμί μέσα στο μπλέντερ και ανακάτεψε. Δοκίμασε και βάλε καρυκεύματα αν χρειαστεί και στη συνέχεια ανακάτεψε πάλι. Βάλε ξανά τη σούπα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ζέστανε όπως θέλεις. Σέρβιρε με δυο σταγόνες λάδι, αν θες, και με λίγο φρέσκο ψωμί.