Μαρμελάδα βερίκοκο: Η πιο καλοκαιρινή, γλυκιά γεύση από τα χεράκια σου και μόνο

16.07.2019
Μαρμελάδα βερίκοκο: Η πιο καλοκαιρινή, γλυκιά γεύση από τα χεράκια σου και μόνο
Φτιάξε μόνη σου την πιο αγαπημένη λιχουδιά του καλοκαιριού.

Η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή μαρμελάδα! Μέσα από το site του, mamapeinao.gr ο σεφ Τάσος Αντωνίου μας δίνει τις πιο εύκολες οδηγίες για να τη φτιάξουμε μόνοι μας. "Διαλέξτε ώριμα και γερά βερίκοκα για τη μαρμελάδα. Για να βγει τέλεια η συνταγή, πρέπει είστε πάνω από την κατσαρόλα για να μην αρπάξει και πικρίσει η μαρμελάδα", συμβουλεύει και ιδού όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Υλικά

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 κιλά βερίκοκα ώριμα
  • χυμός από 1 λεμόνι μεγάλο

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τα βερίκοκα, τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά και έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ να βγάλουν το χυμό τους τα βερίκοκα και να λιώσει η ζάχαρη.
Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.
Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερίκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας.

2. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί η μαρμελάδα. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.

3. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη όταν σηκώσουμε μια κουταλιά και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και αφήσει ένα παχύ στρώμα στην κουτάλα. Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.

Σημείωστε και τα εξής:

Για τη μαρμελάδα βερίκοκο χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου. Πρώτα πλένουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι από το βερίκοκο και στη συνέχεια ζυγίζουμε την καθαρή σάρκα.Το βερίκοκο έχει καταπληκτικό άρωμα το οποίο έχει και η μαρμελάδα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να προσθέσουμε πολλά μυρωδικά. Η αρμπαρόριζα αρκεί.Η μαρμελάδα βερίκοκο μπορεί εύκολα να κολλήσει στην κατσαρόλα και να πικρίσει. Γι’ αυτό πρέπει να ανακατεύουμε ζωντανά και συχνά. Αν ωστόσο κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλα, μεταφέρουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το καμμένο υπόλειμμα στην παλιά κατσαρόλα για να μην πικρίσει η υπόλοιπη.

"Κρατήστε μερικά βαζάκια και μυρίστε καλοκαίρι όλο το χρόνο", συμβουλεύει ο Τάσος Αντωνίου. Θα το κάνουμε σίγουρα.