Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μοιράζεται μια ισπανική συνταγή για φακές όπου, όπως γράφει συγκεριμένα "ένα ταπεινό όσπριο γίνεται υπερπαραγωγή". Φακές σαλάτα με παντζάρι και απάκι.
Στη βασική ισπανική συνταγή πρόσθεσε baby σπανάκι για τη δροσιά, έβαλε λίγη καπνιστή πάπρικα κι αντικατέστησε το τσορίζο με ελληνικό απάκι.
Μια εξαιρετική σαλάτα που μπορεί να είναι και κυρίως πιάτο. Ιδού και καλή όρεξη
Υλικά για 4 άτομα
- 300γρ φακές
- 200γρ απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 μεγάλο παντζάρι κομμένο σε μικρές φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 κούπες baby σπανάκι ή ρόκα
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές λευκό ξίδι
- 1/2 κουταλιά μέλι
- αλάτι
- πιπέρι
- μία πρέζα πάπρικα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό, για 45 - 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να είναι καλά βρασμένες αλλά όχι λιωμένες (να κρατάνε το σχήμα τους).
- Δεν βάζουμε αλάτι γιατί θα δυσκολέψει το βρασμό τους.
- Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πάπρικα.
- Σοτάρουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά και προσθέτουμε τα παντζάρια τις φακές και τα φύλλα από το σπανάκι. Ανακατεύουμε με προσοχή και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο λάδι, το ξίδι το μέλι και λίγο αλάτι και με αυτό περιχύνουμε τις φακές.
- Προσθέτουμε πιπέρι και σερβίρουμε.
Σπύρος Παγιατάκης
www.livetobake.gr