Δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος στα social media ο Σωτήρης Κοντιζάς, όμως όταν κάνει μια ανάρτηση γίνεται αμέσως viral.
Την τελευταία φορά, είχε μιλήσει για τις παιδικές αλλεργίες, με αφορμή την εμπειρία που είχε με την κόρη του. Σήμερα, ο δημοφιλής σεφ μοιράζεται μαζί μας μία "αδυναμία" του.
Ιδιαίτερες εισαγαγωγές δεν χρειάζονται. Τα λέει όλα μόνος του ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο οποίος περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τη "νόστιμη" μετατροπή της πέτσας της πάπιας.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον:
Θα μπορούσα να το χαζεύω για ώρες. Το πως η πέτσα της πάπιας ξεκινάει ροζ, μαλακή και πλαδαρή και μεταμορφώνεται σε χρυσίζουσα και τραγανή καθώς ψήνεται. Αναρωτιέστε ποτέ γιατί μας αρέσουν τόσο οι τραγανές, καφετιές πέτσες στα κρέατα, το φρυγανισμένο ψωμί ή οι τηγανιτές πατάτες; Εμένα κάτι τέτοια ερωτήματα με έκαναν μάγειρα. Τι κάνει μια πρώτη ύλη να αλλάζει τόσο, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον τρόπο ψησίματος; Στην προκειμένη περίπτωση η αντίδραση Maillard, που πήρε το όνομά της από τον χημικό Louis-Camille Maillard που την περιέγραψε πρώτος -γκουγκλάρετέ τον για περισσότερα. Η χημική αντίδραση μεταξύ αμινοξέων και σακχάρων που βρίσκονται στην επιφάνεια των τροφίμων -αυτή παράγει τα χρυσά χρώματα και απελευθερώνει γεύσεις και αρώματα. Όλα αυτά πάνω από τους 120 βαθμούς. Εν ολίγοις αυτή νοστιμίζει το φαγητό μας. Προσοχή όμως! Δεν είναι για χόρταση. Το ψήσιμο σε αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να μειώσει τη θρεπτική αξία, να καταστρέψει τη βιταμίνη C, ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 170-200 βαθμών να παράξει και τοξικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι την αποκλείουμε εντελώς και τρώμε μόνο στον ατμό; Όχι απαραίτητα. Τη βάζουμε στη διατροφή μας με μέτρο, και φροντίζουμε να τρώμε ισορροπημένα, από όλα. Πού και πού μας αξίζει μια πετσούλα.
Ιδού και το βίντεο που μοιράστηκε ο σεφ