"Στην ουσία αυτή η τάρτα είναι μια παραλλαγή της Quiche Lorraine. Παραλλαγή της κλασσικής τάρτας από τη περιοχή της Λωραίνης στη βορειανατολική Γαλλία, δηλαδή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος μανιταριών σας αρέσει και θα έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη. Στο εμπόριο μπορεί να βρείτε mix κατεψυγμένων μανιταριών που είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωση αυτή. Συνδυάστε την τάρτα με μια σαλάτα και θα έχετε ένα τέλειο ζεστό ή κρύο πιάτο!", μας προτείνει ο Σπύρος Παγιατάκης.
Ιδού τα υλικά και οι οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής. Καλή επιτυχία.
Υλικά για μια τάρτα
Για τη ζύμη
230γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
120γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
Μια πρέζα αλάτι
1 αυγό χτυπημένο
Δοκίμασε επίσης: Η πιο light μπεσαμέλ είναι πιο εύκολη από όσο νομίζεις
Για τη γέμιση
400γρ μανιτάρια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο
3 μέτρια αυγά
250 ml κρέμα γάλακτος
120γρ τριμμένη παρμεζάνα
½ κουταλάκι βότανα Προβηγκίας ή 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ είτε με ένα πιρούνι, είτε με ένα μίξερ, ενώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι. Θα μοιάζει με μικρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το μισό αυγό και ζυμώνουμε. Θέλουμε απλά να ενώνεται η ζύμη, οπότε μπορεί και να μην χρειαστεί ολόκληρο το αυγό.
- Ανοίγουμε ελαφρά την ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια στο λάδι.
- Τα αποσύρουμε και τα λιώνουμε μαζί με το σκόρδο σε ένα multi.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180°C.
- Ανοίγουμε την ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες (για πιο εύκολα) σε πάχος περίπου μισού πόντου, μέχρι να καλύπτει μια φόρμα τάρτας.
- Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει πάνω από τα τοιχώματα, την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και την καλύπτουμε με λαδόκολλα.
- Γεμίζουμε με φασόλια ή ρύζι και ψήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.
- Αφαιρούμε την λαδόκολλα με τα φασόλια.
- Ενώνουμε καλά την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, την παρμεζάνα και τα λιωμένα μανιτάρια, προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και με αυτό το μείγμα γεμίζουμε την τάρτα.
- Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να πήξει το μείγμα στο κέντρο.