Μηλόπιτα με Crumble: Το γλυκό που δεν λείπει από τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ

22.12.2019
Μηλόπιτα με Crumble: Το γλυκό που δεν λείπει από τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ
Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης υποστηρίζει -με τον τρόπο του- ότι Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Ιδού μια από τις αγαπημένες του συνταγές, με δικά του λόγια!

Από τα κλασικά γλυκά στον χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας είναι η μηλόπιτα. Μηλοκέικ θα έλεγα καλύτερα γιατί πηγαίνει πιο πολύ στο κέικ παρά στην πίτα. Την συνταγή την βρήκα σε ένα βιβλίο με γερμανικά γλυκά και μετά από δοκιμές και παραλλαγές φτάσαμε στο να έχουμε την δική μας μηλόπιτα που κάποιοι την ζητούν επίμονα (και παίρνουν ταπεράκι για το σπίτι) ! Αφράτο και γεμάτο με μήλα και κανέλλα από μέσα και τραγανό από το crumble που βάζουμε πάνω. Μπορείτε να το συνοδέψετε με παγωτό, με σαντιγί αλλά και με butterscotch sauce για να πάρουμε μερικές θερμίδες παραπάνω! Όπως και να έχει πάντως θα γίνει ανάρπαστη και το πιάτο θα αδειάσει σε χρόνο dt!!!


Υλικά
Για το κέικ

500 γρ μήλα πράσινα (μπορεί να πάρει και περισσότερα)
125 γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια Baking powder
2 – 3 σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι κανέλλα
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
Χυμός από μισό λεμόνι
4 κουταλιές γάλα


Για το crumble
120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ ζάχαρη
3 σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
Μισό κουταλάκι κανέλλα
90 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Στρώνουμε μία φόρμα που ανοίγει (28cm) με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλάγια και το σημείο που ενώνονται με τη βάση.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στην μέση και μετά σε λεπτές φέτες.
Τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού, τα ανακατεύουμε με το χέρι μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τον φούρνο στους 170C, στον αέρα.
Χτυπάμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε το ένα αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα αυγά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλλα και το baking powder και το προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε με τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το γάλα.
Μεταφέρουμε την ζύμη στη φόρμα.
Τοποθετούμε τις φετούλες του μήλου κάθετα στην ζύμη. Βάζουμε όσο πιο πολλές μπορούμε. Η μία κοντά στην άλλη αλλά προσπαθούμε να έχουν την ίδια περίπου απόσταση μεταξύ τους.
Σε ένα μπόλ με ένα σύρμα χτυπάμε τα υλικά για το crumble μέχρι να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα. Δεν τα χτυπάμε πάρα πολύ γιατί θα γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
Σκορπάμε τα «ψίχουλα» πάνω από τη ζύμη με τα μήλα.
Φουρνίζουμε για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να δοκιμάσουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει στεγνό.

Σπύρος Παγιατάκης
www.livetobake.gr