Μπρι σε σφολιάτα με μέλι, cranberries και ξηρούς καρπούς: Το γιορτινό ορεκτικό που θα κάνει τη διαφορά

23.12.2019
Μπρι σε σφολιάτα με μέλι, cranberries και ξηρούς καρπούς: Το γιορτινό ορεκτικό που θα κάνει τη διαφορά
Μια τραγανή, αέρινη σφολιάτα κρύβει μέσα της ένα απαλό βουτυράτο τυρί που κάνει έναν απίστευτα τέλειο συνδυασμό με το γλυκό μέλι τα υπόξινα κράμπερι και τους τραγανούς ξηρούς καρπούς! Πολύ εύκολη συνταγή με εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα!!!

Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μοιράζεται μαζί μας τα πιο νόστιμα μυστικά του. Η πρόταση αυτή είναι ιδανική για τις ημέρες που έρχονται. Είτε για ένα βραδινό ανεπίσημο gathering στο σπίτι, είτε για κάτι πιο επίσημο τις γιορτινές μέρες. Μπορείς μάλιστα να το προσφέρεις και σε κάποιο τραπέζι που θα είστε καλεσμένοι. Θα εντυπωσιάσεις σίγουρα!

Διάβασε επίσης: Monkey Bread: Μάθε τα πάντα για το πιο trendy γλυκό που τρώγεται με το χέρι!

Υλικά

400 γρ. τυρί μπρι (2 τρίγωνα κομμάτια των 200 γρ το καθένα)

1 φύλλο σφολιάτας σε θερμοκρασία δωμάτιου

75 γρ. μέλι (3 κουταλιές)

100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι ή αποξηραμένα κεράσια

60 γρ. ξηροί καρποί (αμύγδαλα φιλέ και φιστίκια Αιγίνης)

1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε λίγο ζεστό νερό για μερικά λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200C. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα. Ανακατεύουμε τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς το μέλι και το δεντρολίβανο και στρώνουμε το μείγμα στο κέντρο της σφολιάτας σε μέγεθος που πάνω του θα χωρέσουν τα δύο κομμάτια μπρι. Τοποθετούμε τα τρίγωνα κομμάτια του τυριού το ένα δίπλα στο άλλο έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα παραλληλόγραμμο.

Περνάμε τις άκρες της ζύμης με το αυγό. Διπλώνουμε τις δύο μακριές πλευρές της ζύμης πάνω από το τυρί, κόβουμε όση από τη ζύμη περισσεύει από τις άλλες δύο πλευρές και τις διπλώνουμε πάνω από τις άλλες. Πατάμε αλαφρά τη ζύμη για να κλείσει καλά και αναποδογυρίζουμε τη γεμισμένη σφολιάτα στο ταψί. Περνάμε με λίγο αυγό το πάνω μέρος της ζύμης για να πάρει ωραίο χρώμα, κάνουμε αν θέλουμε και μερικά σχέδια με τη ζύμη που έχει περισσέψει πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα δεντρολίβανο και βάζουμε το ταψί στην πιο κάτω θέση του φούρνου. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να έχει ψηθεί η κάτω πλευρά της σφολιάτας και να έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και σερβίρουμε.

Διάβασε και αυτό: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για τις γιορτές -και όχι μόνο

Extra tips

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καρύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • Διαλέξτε μια καλή ακριβή σφολιάτα για ακόμα πιο καλό αποτέλεσμα

Σπύρος Παγιατάκης www.livetobake.gr