Τα παστά λεμόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν ντρέσινγκ σαλάτας, ρύζι, πατάτες, κρέας ή ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Τα πιο κλασικά φαγητά όπως το λεμονάτο κοτόπουλο/χοιρινό/μοσχάρι και κάθε άλλο ψητό κατσαρόλας ή φούρνου μπορεί ν΄αποκτήσει άλλη διάσταση!
Το συμπέρασμα είναι ένα: Το παστό λεμόνι είναι κάτι σαν τουρσί που μας δίνει πολλές μαγειρικές επιλογές.
Κράτησα λοιπόν σημειώσεις και ξεκίνησα!
Πώς θα τα φτιάξεις;
Μια απλή συνταγή
Υλικά
- 4-6 λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά)
- Aρκετές κουταλιές της σούπας καλό θαλασσινό αλάτι
- Προαιρετικά συστατικά: κόλιανδρο, σπόροι μάραθου, ξυλάκι κανέλα, πιπέρι, δάφνη, γαρύφαλλο
- γυάλινο βάζο που να κλείνει καλά
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα λεμόνια
- Κόβουμε τις άκρες των λεμονιών
- Χαράζουμε το λεμόνι κόβοντας σταυρωτά, από το κάτω μέρος
- Βάζουμε στο κάτω μέρος του βάζου 1 κουταλιά αλάτι
- Ανοίγουμε το λεμόνι και το γεμίζουμε με αρκετό αλάτι στι εσωτερικό του - είμαστε αρκετά γενναιόδωροι με το αλάτι
- Βάζουμε τα λεμόνια μέσα στο βάζο και τα πιέζουμε καλά έτσι ώστε να βγει ο χυμός τους και να καλυφθούν με το χυμό.
- Προσθέτουμε έξτρα αλάτι στην επιφάνεια. Τ΄αφήνουμε ένα βράδυ και στη συνέχεια αν θεωρούμε πως χρειάζεται έξτρα χυμός βάζουμε άλλο λίγο - προεραιτικά.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο κι ανακινούμε καλά.
- Αφήνουμε τουλάχιστον 4 εβδομάδες (ή και παραπάνω) τα λεμόνια να ψηθούν καλά με το αλάτι αλλά φροντίζουμε ν΄ανακινούμε πού και πού το περιεχόμενο (με κλειστό το βάζο).
Έξτρα tips
Τα παστά λεμόνια δε χρειάζονται ψυγείο και μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο βάζο για τουλάχιστον 1 χρόνο! Μπορούν να προστεθούν είτε ολόκληραμ είτε κομμένα σε μικρά κομματάκια σε μαρινάδες, σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες, σαλάτες κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς λεμονάτο!
Εκτός από το λεμόνι, αξιοποιήσιμη είναι και η λεμονάτη άλμη που επίσης μπορεί να μπει σε ντρέσινγκς αλλά και σε μαρινάδες κρέατος ή ψαριών.
Ιδού κι ένα βιντεάκι που σου δείχνει πώς θα το κάνεις
Βήμα - βήμα η διαδικασία για παστά λεμόνια