Κόλπα για υγιεινή & νόστιμη μαγειρική

30.03.2016
Τι πρέπει να προσέχεις για να φτιάξεις φαγητό όχι μόνο νόστιμο, αλλά επίσης πιο ασφαλές και υγιεινό...
  • Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται ήπια και για λίγο χρόνο στον ατμό. Τα υπόλοιπα τρόφιμα καλό είναι να μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες σε σκεύη από ατσάλι, πηλό, πορσελάνη ή καθαρό γυαλί.
  • Ο ατμός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος των φυτικών τροφίμων, ενώ για τα ζωικά τρόφιμα το βράσιμο σε αρκετό νερό. Απόφυγε τσιγάρισμα, τηγάνισμα και υπερβολικό ψήσιμο.
  • Μαγείρευε σε σιγανή φωτιά, αν γίνεται στους 150-180 βαθμούς, και ποτέ πάνω από τους 200. Πρόσεχε να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Φρόντισε το φαγητό να διατηρεί το νερό του, δηλαδή να μην αφυδατώνεται.
  • Εάν πρέπει να τηγανίσεις, προτίμησε φριτέζα με θερμοστάτη και επίλεξε θερμοκρασία που δεν θα ξεπερνά τους 180 βαθμούς. Το ελαιόλαδο είναι το πιο «ανθεκτικό» και σταθερό έλαιο κατά το τηγάνισμα.
  • Το σοτάρισμα είναι πιο υγιεινό από το τσιγάρισμα. Προϋποθέτει όμως τη συνεχή ανάδευση των υλικών, ώστε να μην κολλήσουν στο σκεύος και καούν.
  • Μην χρησιμοποιείς σκεύη που περιέχουν αλουμίνιο, χαλκό ή μόλυβδο και επίσης σκεύη με πλαστική επίστρωση, διότι μπορεί να απελευθερώσουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος επικίνδυνα τοξικά, όπως το καρκινογόνο τετραφθοροαιθυλένιο.
  • Αν χρησιμοποιείς αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες, μην τα προθερμαίνεις, γιατί έπειτα από 2-5 λεπτά απελευθερώνουν τοξικές αναθυμιάσεις – αν συμβεί αυτό, διάκοψε το μαγείρεμα και ενεργοποίησε άμεσα τον εξαερισμό.
  • Μαρίναρε για αρκετές ώρες τα κρέατα και τα ψάρια πριν τα ψήσεις, γιατί έτσι τα ενισχύεις με αντιοξειδωτικές ουσίες, εμποδίζεις την αφυδάτωσή τους και αποφεύγεις το παρατεταμένο ψήσιμό τους σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Κατά το ψήσιμο στο φούρνο μην βάζεις μαγειρικό λίπος στο ταψί. Βάλε ελάχιστο ελαιόλαδο και για να μην καεί το φαγητό, πρόσθεσε νερό.
  • Τα αντικολλητικά ταψιά δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο σε θερμοκρασία άνω των 260 βαθμών. Στρώσε πάνω στο ταψί λαδόκολλα ή ειδική επιφάνεια σιλικόνης, ανθεκτική σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142

Update: Μάρτιος 2016.