Αναλογία για 60 τμχ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
Sweete .............. 200 γρ.
Νερό............ 1500 γρ.
Γλυκόζη..............150 γρ.
Μέλι ................ 450 γρ.
Φλοίδα λεμόνι ............ 1τμχ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλοίδα λεμονιού και το μέλι σε μια κατσαρόλα.
-
Μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε τη Sweete.
-
Όταν πάρει βράση το σιρόπι το αφήνουμε για 2 λεπτά στη φωτιά.
-
Έπειτα, το κατεβάζουμε, ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρούμε τη φλοίδα λεμονιού.
-
Το αφήνουμε να κρυώσει για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΜΙΓΜΑ Α
αλεύρι μαλακό…………650 γρ.
σιμιγδάλι ψιλό………130 γρ.
σόδα…….10 γρ.
κανέλα………3 γρ.
γαρίφαλο……1 γρ
ΜΙΓΜΑ Β
χυμό πορτοκάλι……300 γρ.
ηλιέλαιο ………300 γρ.
Sweete……… 20 γρ
ξύσμα πορτοκαλιού……1 τμχ
ξύσμα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη Valrhona……150 γρ.
ψιλοκομμένη καρυδόψιχα ……100 γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-
Βάζουμε τα υλικά Β σε μία λεκάνη και τα ανακατεύουμε.
-
Ρίχνουμε μέσα τα υλικά Α και με το χέρι τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι.
-
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
-
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° μέχρι να δημιουργήσουν μια κρούστα στο ψήσιμο τους (αν τα θέλουμε πιο τραγανά τα αφήνουμε μέχρι να πάρουνε ξανθό χρώμα).
-
Αφού ψηθούν, με το που τα βγάλουμε από το φούρνο και είναι καυτά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι, που έχουμε προετοιμάσει, για περίπου μισό λεπτό.
-
Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα στραγγίζουμε σε μια σχάρα, τα μελώνουμε και τους ρίχνουμε καρύδι.
Tip: Όταν κάνουμε το ζυμάρι πρέπει να προσέξουμε να μην το δουλέψουμε πολύ.
Tip: Αν θέλουμε να βουτήξουμε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά αφού τα σιροπιάσουμε. Έπειτα, λιώνουμε σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη και την αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι η θερμοκρασία της να γίνει χλιαρή. Τέλος με ένα πιρούνι βουτάμε τα μελομακάρονα στην χλιαρή κουβερτούρα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε μία λαδόκολλα μέχρι να σφίξει η σοκολάτα. Αν δεν θέλετε να τα βουτήξετε στη κουβερτούρα μπορείτε με ένα κουτάλι να περιχύσετε την κουβερτούρα από πάνω.