7 αλήθειες που δεν ήξερες για τα ζυμαρικά

25.10.2016
Πώς τα τρως τα μακαρόνια: στριφογυρίζοντας το πιρνουνάκι ή με τη βοήθεια του κουταλιού;

Όπως και να επιλέγεις να τα τρως η αλήθεια είναι μια: δύσκολα θα βρεις κάποιον που να μη λατρεύει τα μακαρόνια. Μετά τους Ιταλούς κι Έλληνες είμαστε ολίγον τι μακαρονάδες. Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που πιθανότατα δε γνώριζες για τα ζυμαρικά!

Διάβασε παρακάτω...

1. Μαγειρεμένα αλ ντέντε κόβουν για περισσότερη ώρα την πέινα

Γνωρίζεις πως το σωστό βράσιμο των ζυμαρικών επιβάλλει να "κρατάνε" λίγο, αυτό που ονομάζουμε αλ ντέντε, να το νιώθεις το ζυμαρικό όταν το δαγκώνεις. Δεν είναι μόνο η αίσθηση όμως και η απόδειξη των μαγειρικών σου γνώσεων και ικανοτήτων που επιβάλλει το "al dente" αλλά κι ένας πιο πρακτικός λόγος. Το ζυμαρικό όταν δεν έχει παραβράσει μας κρατάει χορτασμένους για περισσότερη ώρα, λρατώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.

2. Δεν πηγαίνουν όλες οι σάλτσες με όλα τα ζυμαρικά

Υπάρχουν τόσες επιλογές σε σχήματα και μεγέθη ζυμαρικών και τόσες σάλτσες με διαφορετική υφή. Κάθε ζυμαρικό θέλει και το ανάλογο ταίρι. Οι πιο κρεμώδεις σάλτσες πηγάινουν με τα κλασικά μακαρόνια, τα φιογκάκια κι όλα τα "επλιπεδα" ζυμαρικά ενώ τα σωληνοειδή όπως για παράδειγμα οι πένες ή τα ριγκατόνι θα ταιριάξουν καλύτερα με μια σάλτσα αρκετά πηχτή.

3. Τα ζυμαρικά έχουν πρωτεϊνη

Συνήθως στο άκουσμα της λέξης "ζυμαρικά" σκεφτόμαστε τους υδατάνθρακες. Κι όμως ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια μπορούν να μας δώσουν μέχρι και 8 γραμμάρια πρωτεϊνης, εφοδιάζοντας τον οργανισμό μας με αρκετά αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Το ήξερες;

4. Οι αρχαίοι κινέζοι έτρωγαν ζυμαρικά

Θεωρείται ιταλικό πιάτο αλλά τα ζυμαρικά ήταν γνωστά στην αρχαία Κίνα με τη μορφή των νουντλς! Μήπως τελικά οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που εμπνεύστηκαν και γεύτηκαν ζυμαρικά;

5. Υπάρχουν περισσότερα από 600 σχήματα ζυμαρικών

Σου φαίνονται πολλά αλλά ισχύει! Εσύ άραγε πόσα μπορείς ν΄απαριθμίσεις;

6. Οι ονομασίες δεν είναι τυχαίες

Στα ιταλικά, μιας κι η Ιταλία είναι η χώρα των μακαρονάδων, τα ζυμαρικά λέγονται "pasta" κάτι διόλου τυχαίο αφού προέρχονται από πάστα αλευριού με νερό. Αλλά δεν είναι μόνο η γενική ονομασία που έχει σημασία. Οι φαρφάλες για παράδειγμα - farfelle στα ιταλικά - σημαίνει πεταλούδες, όπως το σχήμα τους, το ίδιο και το σπαγγέτι "spaggeti" που σημείνει μικρές χορδές, σπάγγοι. Η κάθε ονομασία είναι εμπνευσμένη από το σχήμα!

7. Υπάρχει παγκόσμια ημέρα για τα ζυμαρικά και είναι η 25η Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.