Γρανίτα εσπρέσο

25.05.2015
Με ξυνόμηλα, καρπούζι, ακόμη και με καφέ εσπρέσο, τρεις προτάσεις για το αγαπημένο «ρόφημα» μικρών και μεγάλων με άρωμα καλοκαιριού, που συνοδεύει δροσιστικά απογεύματα και χαρούμενες βραδιές με συγγενείς και φίλους

Υλικά για 4 άτομα

  • 150 ml καφέ εσπρέσο (4-5 δόσεις)

Για το σιρόπι

  • 250 ml νερό, 200 γρ. ζάχαρη

Για τη σαντιγί

  • 200 ml κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, λίγο κακάο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και το αφήνουμε να κρυώσει. Φτιάχνουμε τον καφέ και τον αφήνουμε επίσης να κρυώσει. Ανακατεύουμε τον καφέ με το σιρόπι, βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο και το αφήνουμε στην κατάψυξη. Επειτα από 1-2 ώρες, μπορούμε αν θέλουμε να το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι, «σπάζοντας» τους κρυστάλλους στα πλάγια και την επιφάνεια. Αλλιώς, μπορούμε να το αφήσουμε να παγώσει χωρίς ανακάτεμα για 4-6 ώρες. Οταν παγώσει, το ξύνουμε με ένα πιρούνι, για να πάρουμε μεγαλύτερους κρυστάλλους. Για να φτιάξουμε τη σαντιγί, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ. Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι τη γρανίτα με μία κουταλιά κρύα σαντιγί και κοσκινισμένο κακάο.