Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Εύκολη συνταγή που θέλει 30’ προετοιμασία και μια ώρα στον φούρνο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε εύκολα το βιολογικό φύλλο για πίτες της Χρυσής Ζύμης που χρησιμοποίησα με το αντίστοιχο χωριάτικο. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθότυρο με μανούρι αν θέλετε περισσότερη ιδιαιτερότητα στη γεύση.
Υλικά ( για μια πίτα 12 τεμαχίων)
1 κουτί φύλλο για πίτες
500 γρ. σπανάκι
3 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
2 κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
40 μλ. Ελαιόλαδο για τη γέμιση + 40 μλ. για τα φύλλα
500 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, τριμμένο στο χέρι
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι
70 γρ. νυφάδες βρώμης
1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
100 γρ. βούτυρο
Στην επόμενη σελίδα οδηγίες βήμα - βήμα
%PHOTO1%
Παρασκευή
1. Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.
2. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε τα 40 μλ. Λαδιού και τα ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά . Ρίχνετε μέσα στο ζεστό λάδι το κατεψυγμένο σπανάκι και το σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Θα δείτε πως σιγά- σιγά αποψύχεται.
3. Στο πεντάλεπτο βάζετε και το πράσο να σοταριστεί μαζί του και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεται κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.
4. Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.
5. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.
6. Στη κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νυφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί.
7. Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.
8. Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες.
9. Πασπαλίζετε από πάνω με παπαρουνόσπορο και χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180ºC.
10. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Ενδεχομένως ο φούρνος σας να χρειάζεται για την πρώτη μισή ώρα να ακουμπάει το ταψί στον πάτο προκειμένου να ψηθούν τα κάτω φύλλα (όπως συμβαίνει με κάποιος φούρνους). Σ’ αυτή την περίπτωση τοποθετείστε μετά τα 30’ το ταψί ψηλά, για να ψηθεί σωστά και το πάνω φύλλο. Όταν είναι έτοιμη η πίτα πρέπει να βγει απ’ τον φούρνο.
Σερβίρισμα:
Η πίτα σερβίρεται πάντα λίγη ώρα αφού βγεί απ’ τον φούρνο. Περιμένετε τουλάχιστον 20’ να πέσει η θερμοκρασία της, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι πολύ καυτή. Οι πίτες αυτές τρώγωνται και την επόμενη μέρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι ιδανικές για κολατσιό στο γραφείο ή στο σχολείο.
Περισσότερες συνταγές αλ Καρούζο μπορείς να βρεις εδώ.