Πόσα θα κοστίσουν φέτος τα σαρακοστιανά;

21.02.2015
Μειώσεις τιμών στα θαλασσινά, τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα, που φτάνουν και ξεπερνούν το 10% καταγράφουν οι μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στην αγορά.

Στα υπόλοιπα τρόφιμα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν μειώσεις τιμών, αλλά και οριακές αυξήσεις με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του συνολικού κόστους να εκτιμάται φθηνότερος από πέρυσι κατά περίπου 5%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού

Το συνολικό κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού φτάνει φέτος τα 88,95 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 91,25 ευρώ δηλαδή είναι μειωμένο κατά 2,52%.

Αναλυτικότερα ...

Η τιμή της λαγάναςφαίνεται ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα 2,80 ευρώ

Η τιμή του ταραμά (ο φτηνός) στα 5,50 ευρώ το κιλό

Τα ντολμαδάκια κονσέρβα είναι φτηνότερα κατά 12% σε σχέση με πέρυσι και η τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 2,20 ευρώ από 2,50 πέρυσι.

Λίγο ακριβότερος είναι ο μη συσκευασμένος χαλβάς στα 7,60 ευρώ από 7,40 ευρώ το κιλό

Οι ελιές καλαμών 4,05 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ πέρυσι

Το τουρσί το χύμα 2,40 από 2 ευρώ πέρυσι το κιλό.

Το κόστος των θαλασσινών

Σε ότι αφορά στο κόστος των θαλασσινών (με βάση τα στοιχεία από την Κεντρική ιχθυαγορά Αθηνών) τα καλαμαράκια τα φρέσκα φέτος κοστίζουν 14,50 ευρώ το κιλό από 15 ευρώ πέρυσι

Τα καλαμαράκια τα κατεψυγμένα κοστίζουν 4,75 ευρώ κιλό από 5,25 ευρώ το κιλό πέρυσι

Το χταπόδι το φρέσκο κοστίζει 11,80 από 12,80 πέρυσι

Το χταπόδι το κατεψυγμένο 12,40 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ πέρυσι

τα μύδια 10,20 ευρώ το κιλό από 10 πέρυσι

Οι γαρίδες οι μεσαίου μεγέθους οι κατεψυγμένες 10,75 ευρώ το κιλό από 12 ευρώ το κιλό.

Το κόστος των θαλασσινών για το σαρακοστιανό τραπέζι, δηλαδή, ανέρχεται φέτος σε 64,4 ευρώ από 67,05 ευρώ το κιλό.