Κουκιά φρέσκα στη σχάρα με αγιολί πορτοκαλιού

17.10.2014

Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 20 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα

Υλικά

-500 γρ. κουκιά φρέσκα πολύ τρυφερά
-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-5 φιλετάκια αντζούγιας
-4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
-1 πρέζα πιπέρι καυτερό κόκκινο
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του)
-αλάτι
Για τη σάλτσα αγιολί
-1 φλιτζάνι μαγιονέζα έτοιμη
-2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
-1 κεφάλι σκόρδο
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα αγιολί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε την κορυφή από
το κεφάλι του σκόρδου (περίπου 1 εκατοστό). Περιχύνουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο χωρίς να το σφραγίσουμε και το ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα.
Μόλις κρυώσει, πιέζουμε όλο το κεφάλι ελαφρώς με την παλάμη μας μέχρι να βγει το ψημένο σκόρδο από την κορυφή του σαν αλοιφή. Το βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τη μαγιονέζα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα. Ετοιμάζουμε το γκριλ/σχάρα 20 λεπτά πριν ψήσουμε τα κουκιά. Λιώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από τα κουκιά και την παρμεζάνα με μίξερ χειρός. Βουτάμε τα κουκιά στο μείγμα, τα τοποθετούμε ένα ένα πάνω στη σχάρα και τα ψήνουμε μέχρι να κάνουν καλές γραμμές και ο φλοιός τους να αρχίσει να φουσκώνει. Τα γυρνάμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά τους. Στη συνέχεια, τα ξαναβουτάμε στο μπολ με τα μυρωδικά και προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα. Σερβίρουμε αμέσως μαζί με τη σάλτσα αγιολί.