Προετοιμασία 10 λεπτά
Αναμονή 12 ώρες
Μαγείρεμα 2½ ώρες
Υλικά για 6 άτομα
Υλικά
-160 γρ. φασόλια λευκά
-1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
-1 σκελίδα σκόρδο
-ελάχιστο δεντρολίβανο τριμμένο
-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
-1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
-αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια κρύο νερό σε χαμηλή φωτιά. Οταν μαλακώσουν, το νερό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί. Κρατάμε μερικά ολόκληρα φασόλια για το γαρνίρισμα και πολτοποιούμε τα υπόλοιπα στο μούλτι. Σοτάρουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο σε τηγάνι με το λάδι και προσθέτουμε τον πουρέ φασολιών και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί και η φάβα να είναι πηχτή, γυαλιστερή και να έχει αποκτήσει βελούδινη υφή. Τη διατηρούμε στο ψυγείο και όταν έρθει η στιγμή να τη σερβίρουμε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τα ολόκληρα φασόλια για ντεκόρ, ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και αρκετό ελαιόλαδο.