Αλμυρή τούρτα-σάντουιτς: Μάθε πώς θα τη φτιάξεις

21.03.2016
Γνώριζες το... smörgåstårta ή αλλιώς όπως θα το περιγράφαμε εμείς τούρτα-σάντουιτς;

Το smörgåstårta πρόκειται για ένα σουηδικό πιάτο, κάτι ανάλογο με αυτό που εμείς ομομάζουμε "μπόμπα" με στρώσεις ψωμιού και κρεμώδη γέμιση, κατά προτίμηση. Συνταγές για τούρτα-σάντουιτς υπάρχουν πολλές, αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε αλλαντικά είτε ψάρια όπως για παράδειγμα σολομό.

Για τη βάση μπορείς να χρησιμοποιήσεις φέτες του τοστ (οπότε και η αλμυρή "τούρτα" σου θα πάρει ορθογωνιο σχήμα) ή καρβέλι ψωμί από το οποίο θα έχεις αφαιρέσει την κόρα και θα το οποίο θα έχεις κόψει στη μέση, κατά μήκος (όπως θα έκανες με το παντεσπάνι) έτσι ώστε η "τουρτίτσα" να γίνει κλασικά στρογγυλή.

Πώς θα τη φτιάξεις;

Μόλις φτιάξεις τα ψωμένια "παντεσπάνια" έρχεται η ώρα της γέμισης. Διάλεξε τη σος που θα χρησιμοποιήσεις - μια εύκολη λύση είναι η μαγιονέζα και σος μουστάρδας ή αν προτιμάς πιο υγιεινή λύση κάποια σος γιαουρτιού που θα δώσει το επιθυμητό λευκό χρώμα, καλύπτοντας την αλμυρή σου τούρτα - και ξεκίνα!

Κάνε μια μικρή επάλλειψη στο ψωμί και τοποθέτησε από πάνω αγγουράκι ή ντοματούλα και προχώρα στην επόμενη στρώση. Καπάκωσε το ψωμάκι με το δεύτερο κομμάτι ψωμιού (ή κομμάτια αν τελικά χρησιμοποίησες φέτες του τοστ) και τοποθέτησε το κύριο υλικό που επέλεξες (πχ σολομό, καπνιστή ρέγγα, γαλοπούλα, κοτόπουλο ή ότι άλλο τραβάει η ψυχή σου). Πρόσθεσε αν θέλεις και λίγο μαρούλι για έξτρα γεύση και συνέχισε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Διακόσμησε εξωτερικά την τούρτα σου, με τη σος της αρεσκείας σου ή κάποια κρέμα τυριού (που μπορει να σταθεί καλύτερα) και στόλισέ τη με λαχανικά και άλλα υλικά.

Δες τη διαδικασία βήμα-βήμα με φωτογραφίες εδώ.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα