Εκλέρ με σοκολάτα

22.11.2013
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bάζουμε στη φωτιά σε κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 μικρά τεμάχια
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

Για τα εκλέρ

  • 65 ml νερό
  • 65 ml γάλα
  • 55 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 4 αβγά χτυπημένα
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 1 1/2τζανιού γάλα
  • 3 αβγά (τους κρόκους τους)
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/8 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας + 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο

  • 100 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Bάζουμε στη φωτιά σε κατσαρολάκι το γάλα, το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Αμέσως προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να πάρει βελούδινη μορφή. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 επιπλέον λεπτό, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα του σκεύους. Το βγάζουμε ξανά από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας έντονα μέχρι να γίνει το μείγμα ομογενές. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Γεμίζουμε ένα κορνέ με το μείγμα. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Πιέζοντας το κορνέ, σχηματίζουμε τα εκλέρ πάνω στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περνώντας άλλη μία φορά με το κορνέ ζύμη πάνω στην προηγούμενη. Τα ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν καλό χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε με κουτάλα το μισό γάλα στο μείγμα με το αβγό ανακατεύοντας δυνατά. Βγάζουμε το γάλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε όλο το μείγμα με το αβγό στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε καλά. Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και βράζουμε το μείγμα για ενάμισι λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια στο μείγμα κα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Βάζουμε τη σοκολάτα και τη ζάχαρη σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να βράζει, περιχύνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε προσεκτικά με μαχαίρι ελαφρώς τη μία πλευρά από τα εκλέρ. Βάζουμε στο κορνέ τη γέμιση των εκλέρ και τα γεμίζουμε προσεκτικά. Βουτάμε ανάποδα τα εκλέρ μέσα στο γλάσο και τα αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να στραγγίξουν. Τα στεγνώνουμε πάνω σε σχάρα και τα σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ