Ψωμί μαύρο με λουκάνικο και καπνιστή πάπρικα

12.07.2015

Yλικά

200 γρ. αλεύρι σκληρό

200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

225 ml νερό ζεστό

150 γρ. λουκάνικο

1 κουτ. σούπας λάδι

1/2 λεμόνι (το ξύσμα του)

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

1 κουτ. γλυκού αλάτι και πιπέρι

Διαλύουμε σε 100 ml ζεστό νερό τη μαγιά, προσθέτοντας και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ τα δυο είδη αλεύρου με το αλάτι και το πιπέρι. Τσιγαρίζουμε το λουκάνικο ψιλοκομμένο σε αντικολλητικό τηγάνι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και την πάπρικα. Ενώνουμε τα λουκάνικα με το αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας το υπόλοιπο ζεστό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου μιάμιση ώρα. Ξαναζυμώνουμε και βάζουμε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το ψωμί για 40-50 λεπτά.

Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου