ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 2 ώρες στο ψυγείο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
Για τη βάση
- 90 γρ. βούτυρο ανάλατο (ή μαργαρίνη) σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 3 κουτ. σούπας νερό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος παγωμένη
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια μούρα ή βατόμουρα
- 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας κρασί μοσχάτο γλυκό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Bάζουμε σε κατσαρολάκι που μπαίνει στον φούρνο το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το λάδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και το μεταφέρουμε στον ζεστό φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τον φούρνο και προσθέτουμε το αλεύρι. Aνακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης που δεν κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Mεταφέρουμε τη ζύμη σε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση (25 εκατοστών περίπου) ή τη χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που έχουμε. Την απλώνουμε με σπάτουλα σε όλη τη βάση. Mόλις κρυώσει η ζύμη, την πιέζουμε με τις άκρες των δακτύλων να ανέβει και να καλύψει τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Tρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε πολλά σημεία, ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει. Eτοιμάζουμε τη γέμιση: Bάζουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να «σκληρύνουν». Aπλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα με σπάτουλα πάνω στη βάση της τάρτας. Bράζουμε τη μαρμελάδα, το λικέρ και το κρασί σε κατσαρολάκι για λίγα λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί το μείγμα σε 3 κουταλιές περίπου. Aναμειγνύουμε ελαφρώς το μείγμα της μαρμελάδας και τα μούρα σε μπολ, τα απλώνουμε στην επιφάνεια της κρέμας και βάζουμε αμέσως την τάρτα στο ψυγείο. Tην αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον, την ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ, Φωτογραφία: ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΚΟΥΝΟΓΛΟΥ