Ριζότο με καρύδια, φασκόμηλο και σαφράν

25.02.2013
Θερμαίνουμε ελαφρώς 1/2 φλιτζάνι ζωμό, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν. Αφήνουμε το σαφράν να μαλακώσει για 15 λεπτά. Βάζουμε το μισό βούτυρο σε μία κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπουμέχρι να μαλακώσει καλά.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20-25 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 6 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 γρ. σαφράν
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ή μισό ?μπαστούνι? βούτυρο ανάλατο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο (Αρμπόριο)
  • 1/4 φλιτζανιού καρύδια σπασμένα
  • 6 φυλλαράκια φασκόμηλο ψιλοκομμένα
  • Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • Καρύδι χοντροκομμένο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Θερμαίνουμε ελαφρώς 1/2 φλιτζάνι ζωμό, απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαφράν. Αφήνουμε το σαφράν να μαλακώσει για 15 λεπτά. Βάζουμε το μισό βούτυρο σε μία κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φασκόμηλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπουμέχρι να μαλακώσει καλά. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα καρύδια και το ρύζι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 4 λεπτά ακόμη, μέχρι να γίνει το ρύζι διάφανο. Σβήνουμε προσθέτοντας 1/2 φλιτζάνι από τον ζωμό και μόλις απορροφηθεί, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο ζωμό. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε πολύ συχνά. Ολη η διαδικασία μέχρι να εξαντληθεί ο ζωμός θα μας πάρει περίπου 18 λεπτά. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τον ζωμό με το σαφράν και σε 1 λεπτό βγάζουμε το ριζότο από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο και το μισό τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν καλά. Σερβίρουμε αμέσως το ριζότο με το υπόλοιπο τυρί και πιπέρι φρεσκοτριμμένο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με καρύδι χοντροκομμένο.