Ντολμαδάκια ψητά με δυόσμο

26.01.2015
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ρύζι σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να γυαλίσουν.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 ντολμαδάκια
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 20 αμπελόφυλλα
  • 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 20 ml ούζο
  • 250 ml ζωμό κότας ή βοδινού
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα του)

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ρύζι σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια βάζοντας σε κάθε φύλλο 1 κουταλάκι γέμιση, τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος το ένα πλάι στο άλλο καλύπτοντας όλο τον πάτο. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, τις βάζουμε από πάνω, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις 6 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.

Tip: Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε μερικά φύλλα στον πάτο του σκεύους για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.