- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 25 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 35 λεπτά
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 20 ντολμαδάκια
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 20 αμπελόφυλλα
- 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
- 150 γρ. ρύζι καρολίνα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 20 ml ούζο
- 250 ml ζωμό κότας ή βοδινού
- 1 λεμόνι (το ξύσμα του)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ρύζι σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο να γυαλίσουν. Σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια βάζοντας σε κάθε φύλλο 1 κουταλάκι γέμιση, τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος το ένα πλάι στο άλλο καλύπτοντας όλο τον πάτο. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες, τις βάζουμε από πάνω, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τις 6 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά.
Tip: Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε μερικά φύλλα στον πάτο του σκεύους για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια.