Συνταγή σχεδόν πασπαρτού, που την έκανα για να συνοδεύσει τα μύδια με πάπρικα και μυρωδικά, όπου και ταίριαξαν ωραιότατα, αντικαθιστώντας τις δάφνες από τις θερμιδοφόρες πλην άπαιχτες τηγανητές πατάτες, που συχνά η παρέα, σε δίαιτα τελώντας, θεωρεί προφανή πειρασμό και γι’ αυτό αυστηρά τις λογοκρίνει ως μαγειρική (μου) επιλογή. Το κλου εδώ βρίσκεται στο σοτάρισμα των δύο βασικών υλικών με τα μπαχαρικά, τα οποία βγάζουν το άρωμά τους, ενώ το ξίδι προσθέτει με τη σειρά του μια ντροπαλή νότα οξύτητας στη συνολική γεύση. Το αποτέλεσμα με τη συγκεκριμένη δοσολογία είναι ελαφρά πικάντικο, αλλά μπορείτε να αυξήσετε το μπούκοβο και να βάλετε καυτερή πάπρικα, αν είστε φαν του περισσότερου καυτερού. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τις κόκκινες πιπεριές με πράσινες ή κίτρινες ή πορτοκαλί, ανάλογα με το τί έχετε και τί σας αρέσει. Όλα επιτρέπονται, όπως και λόγω μεγέθους να σερβίρετε τις πατάτες εν είδει μεζέ.
Προετοιμασία: 5 λεπτά και 25 όλα τα υπόλοιπα. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 4-5 άτομα)
800 γραμ. μικρές ή μεσαίες νεαρές πατάτες, πλυμένες με τη φλούδα τους
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2-3/4 κ.γ. μπούκοβο (chillies)
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (ανάλογα με τα γούστα)
2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο ή άσπρο κρασί
1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομένη σε λεπτές φέτες
χοντρό αλάτι για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τις πατάτες: Τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες (περίπου 13-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος). Τις στραγγίζετε και αν δεν σας αρέσει η φλούδα, την αφαιρείτε και τις κόβετε σε ομοιόμορφα κομμάτια μεγέθους κανονικής μπουκιάς (3-3.5 εκατ.).
Αναμιγνύετε καλά σε γουδί ή σε μπολ το σκόρδο, το μπούκοβο και το κύμινο και προσθέτετε την πάπρικα και το ξίδι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι (μέτρια φωτιά) και σοτάρετε πρώτα τις πατάτες προσθέτοντας στη συνέχεια τις πιπεριές, γυρίζοντάς τες μέχρι να ροδίσουν και να είναι έτοιμες, περίπου 4-5 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα με τα μπαχαρικά στις πατάτες-πιπεριές και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.
Σερβίρισμα: Ζεστές ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σαν συνοδευτικό ή ορεκτικές μεζεδομπουκιές, με λίγο χοντρό αλάτι από πάνω. Εnjoy!
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.