Τερίνα με γαύρο μαριναρισμένο, πιπεριές Φλωρίνης και ελιές

15.10.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 2 ώρες
ΑΝΑΜΟΝΗ 8 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

* 800 γρ. γαύρο φρέσκο

* 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

* 1 κουτ. σούπας εστραγκόν αποξηραμένο

* 4 λεμόνια (τον χυμό τους)

* ελαιόλαδο

* αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την τερίνα

* 3 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο

* 1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσι)

* 6-8 σύκα αποξηραμένα

* 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

* 1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού φρέσκου

* 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες

Eκτέλεση

Καθαρίζουμε τον γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι και το κόκαλο και κρατώντας την ουρά. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα και τα βάζουμε σε μπολ με τον χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 6 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τα ψάρια στο ψυγείο να μαριναριστούν για μιάμιση ώρα. Καλύπτουμε μια μακρόστενη φόρμα με μεμβράνη και φροντίζουμε να εξέχει από τις άκρες. Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις ανακατεύουμε με το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα φύλλα του βασιλικού. Στρώνουμε στη φόρμα τις πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες και τα σύκα κομμένα σε λεπτές φέτες. Από πάνω βάζουμε μία στρώση με φιλέτα γαύρου, μετά ελιές και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Πιέζουμε καλά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και κλείνουμε τη μεμβράνη. Τοποθετούμε πάνω στην τερίνα ένα βάρος (ενός κιλού περίπου) και τη βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Τη σερβίρουμε κομμένη με πριονωτό μαχαίρι σε λεπτές φέτες.

Tip: Μπορούμε να φυλάξουμε το γαύρο μαριναρισμένο στο ψυγείο για 10 μέρες μέσα στο λάδι του.