ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-5 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη
Υλικά
-1 σπάλα αρνιού (2 κιλών περίπου)
-3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
-6 σκελίδες σκόρδο
-1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
-2 κουτ. σούπας βούτυρο πρόβειο σε θερμοκρασία δωματίου (ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
-2 κουτ. γλυκού αλάτι
-πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τη σπάλα του αρνιού και τη σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε μαρινάδα ανακατεύοντας σε μπολ τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου με το ξύσμα των λεμονιών, το θυμάρι, το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τρυπάμε τη σπάλα με κοφτερό μυτερό μαχαιράκι και μπήγουμε τις σκελίδες του σκόρδου μέσα στις εγκοπές. Αλείφουμε τη μαρινάδα πάνω στο κρέας και την απλώνουμε καλά τρίβοντάς το με τα χέρια. Στρώνουμε πάνω στον πάγκο της κουζίνας 2 μεγάλα φύλλα λαδόχαρτο και ακουμπάμε τη σπάλα στο κέντρο. Τοποθετούμε γύρω γύρω τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και κλείνουμε το λαδόχαρτο σε πακέτο. Τυλίγουμε το πακέτο με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί 4-5 ποτήρια νερό και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε στους 200°C για 2½ ώρες περίπου ή, ακόμα καλύτερα, στους 150°C για 4-5 ώρες.