Ρεβίθια με φινόκιο αλά Pandespani

15.03.2012
Νηστίσιμα, νόστιμα και διαφορετικά τα σαρακοστιανά πιάτα μπορούν να γίνουν γκουρμέ με μεγάλη ευκολία! Μια συνταγή που κλείνει το μάτι στη μαγειρική πεπατημένη, παίζοντας και ανασυνθέτοντας το γευστικό παζλ είναι αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα!

Το πόσο τηρείται ή δεν τηρείται διαιτολογικά η Σαρακοστή είναι θέμα για το οποίο στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Δείχνει, ωστόσο, προκλητικό να αξιοποιήσει κανείς σ’ αυτό το διάστημα κάποια υλικά με λίγη επιπλέον δημιουργική διάθεση και το απαραίτητο κέφι ώστε, αν και ενταγμένα στο πνεύμα και τις τεχνικές προδιαγραφές μιας κανονικής νηστείας, να είναι ταυτόχρονα και νόστιμα και διαφορετικά και ν’ ακουμπάνε σε μια λογική καθημερινού γκουρμέ. Οπότε, μέχρι το Πάσχα στο pandespani θα βάλουμε (με tag Σαρακοστή) και συνταγές που κλείνουν το μάτι στην μαγειρική πεπατημένη, παίζοντας και ανασυνθέτοντας το γευστικό παζλ κάποιων πιάτων.

Η σαλάτα με τα ρεβίθια, το φινόκιο και το πορτοκάλι όπως και το προηγούμενο ποστ με το ταμπούλι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Για αρκετούς από μας, τα όσπρια δεν αποτελούν ούτε πρώτη ούτε δεύτερη επιλογή σ’ έναν κατάλογο φαγητού, πιθανόν ούτε και τρίτη, μια και το σερβίρισμά τους στην καθημερινότητα δεν ξεφεύγει από την βασική ιδέα της κατσαρόλας και ενίοτε του φούρνου, ελάχιστα δε συνδυάζονται ισότιμα με άλλα υλικά για να οργανώσουν από κοινού ένα καινούργιο γευστικό αποτέλεσμα. Έτσι, κρατάνε μεν την πρωτοκαθεδρία του κύριου πιάτου που πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή μας, αλλά σπάνια του αγαπημένου.

Καιρός για face-lifting όμως, έτσι είπαμε στο pandespani και την είδαμε image makers των ρεβιθιών, αναποδογυρίζοντας λίγο την κουρασμένη εικόνα τους με μια εξαιρετικά απλή συνταγή για να γίνουν σαλάτα, βάζοντας στο παιχνίδι το φινόκιο και το πορτοκάλι με ισάξιους ρόλους. Το όσπριο δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής αλλά η ιδέα και το αποτέλεσμα έχουν τη δροσερή ματιά του καινούργιου και τη διαφορετικότητα που χρειάζεται για να τραβήξει την προσοχή. Αν σας αρέσει και την κάνετε, θυμηθείτε να μην αλλάξετε αυτούς τους ρόλους.

Σημείωση: Η φίλη μας oliveoil έκανε variation με γρέιπφρουτ και της βγήκε ωραιόταο το πιάτο, όπως λέει και στο σχόλιο, κι όως το σκέφτομαι γευστικά είμαι σίγουρη πως έχει δίκιο. Δοκιμάστε το ως εναλλακτική, αν η ιδέα σας αρέσει.

Προετοιμασία: Με έτοιμα τα ρεβίθια, 10 λεπτά όλα μαζί. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Aν δεν είναι έτοιμα και τα μαγειρέψετε: Bάλτε τα την προηγουμένη το βράδι σε νερό να μουσκέψουν. Στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε καινούριο νερό σε κατσαρόλα. Μόλις πάρουν την πρώτη βράση, πετάξτε το νερό και βάλτε νέο. Προσοχή! Στα όσπρια, το αλάτι μπαίνει πάντα στο τέλος.

Υλικά (για 4 άτομα)
500-600 γραμ. βρασμένα ρεβίθια
1 μεγάλο φινόκιο (περί τα 400 γραμ.) καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
φέτες από 1 πορτοκάλι, καθαρισμένες και το ξύσμα του
αλάτι
μαύρο και ολόκληρο κόκκινο πιπέρι

Παρασκευή: Bάλτε τα ρεβίθια και το κομμένο φινόκιο σε μπολ. Καθαρίστε το πορτοκάλι ολόκληρο και κόψτε κάθετα δεξιά και αριστερά από κάθε φέτα του, ώστε να βγάλετε τα κομμάτια χωρίς την εξωτερική μεμβράνη του φρούτου. Κόψτε τα μισά στη μέση και προσθέστε τα στο μπολ μαζί με το ξύσμα.
Χτυπήστε στο σέικερ το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το μίγμα στα υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε στο αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιατέλα ή σε πιάτα, προσθέστε τα ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού και κόκκινο πιπέρι, τρίβοντάς το με τα δάκτυλα. Τρέξτε μια λεπτή γραμμή ελαιόλαδου από πάνω και έτοιμο.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani θα βρεις εδώ.