Ταμπουλέ με καπνιστό χταπόδι αλά Pandespani

08.03.2012
Τρώγοντας χταπόδι ίσως δεν ξέρετε ότι απολαμβάνετε την γεύση ενός από τα εξυπνότερα θαλάσσια πλάσματα και μάλλον του ιδιοφυέστερου ασπόνδυλου.

Με εξαιρετικά πολύπλοκο νευρικό σύστημα, ένα μόνο μέρος του οποίου βρίσκεται στον εγκέφαλο και τα δυο τρίτα στις απολήξεις των νευρώνων στα πλοκάμια, το χταπόδι έχει περίπλοκα αντανακλαστικά και μπορεί να κάνει σύνθετες κινήσεις, τις οποίες μάλιστα δεν συντονίζει ο εγκέφαλος, με την έννοια ότι μπορεί να δίνει κάποιες εντολές χωρίς ωστόσο να παίρνει feedback, επομένως δεν ανατροφοδοτείται η γνώση για την κατάσταση του αποτελέσματος.

Από τα ενδιαφέροντα επίσης να γνωρίζει κανείς, είναι πως το χταποδάκι κάνει κινήσεις μίμησης αντιγράφοντας άλλα θαλάσσια όντα, διαθέτει 3 (συμπονετικές) καρδιές και εξαιρετικά ανεπτυγμένη την αίσθηση της αφής. Η παραλλαγή στην εμφάνιση είναι ο τρόπος να επιβιώνει, κάτι που ωστόσο κάνει τέσσερα από τα είδη του (τα Hapalochlaena lunulata, πολύ μικρά χταπόδια μέχρι 100 γραμ. που ζουν στα τροπικά νερά του δυτικού Ειρηνικού) όταν μεταμφιέζονται, να γίνονται τόσο χρωματιστά και όμορφα, που αν κυκλοφορούσαν στην αγορά και στον πάγκο του ψαρά, σίγουρα θα μας δημιουργούσαν αναστολές προ φαγητού και ενοχές μετά.

Το καπνιστό χταπόδι απ’ την άλλη, είναι η gourmet του μεταμφίεση για το τραπέζι μας και εξαιρετικός μεζές από μόνο του. Το κάπνισμα γίνεται με ξύλα, αφού προηγουμένως βραστεί ή και μαριναριστεί. Μετά την επεξεργασία διατηρείται σε λάδι και το βρίσκουμε συσκευασμένο σε κενό αέρος είτε φιλεταρισμένο είτε σε ολόκληρα πλοκάμια. Στην συνταγή χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο, ένα ολόκληρο πλοκάμι με βάρος περί τα 170 γραμ.

Για το ταμπουλέ ή ταμπούλι και την λεβαντίνικη κουζίνα έχουμε γράψει και παλιότερα, δείτε εδώ. Η σημερινή συνταγή έχει αρκετή διαφορά στη γεύση από οποιαδήποτε νορμάλ εκτέλεση του πιάτου, γιατί όλο το μίγμα των υλικών αποκτάει μια καπνιστή γευστική χροιά, που ‘ακούγεται’ ξεκάθαρα. Επιπλέον ένταση δίνουν επίσης τα κουκουνάρια, που βγάζουν το άρωμά τους στο σοτάρισμα και κάνουν τον συνδυασμό ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Επειδή δε το ίδιο το χταπόδι δεν είναι αλμυρό, χρειάζεται καλό συντονισμό στο αλάτι και στο λεμόνι. Αναμφίβολα, η συνταγή θα μπορούσε να γίνει και με βρασμένο/μαγειρεμένο κανονικά χταπόδι (εννοείται χωρίς σάλτσες τύπου ντομάτας), αν θέλετε μια πιο βατή προσαρμογή. Τέλος, η μαύρη εξωτερικά πιπεριά της φωτογραφίας είναι στο αυθεντικό της χρώμα, η γεύση της είναι αντίστοιχη της πράσινης.

Προετοιμασία: 25-30 λεπτά όλα μαζί. Ψιλοκόψτε τα υλικά όσο μουλιάζει το πλιγούρι. Το ταμπούλι γίνεται πολύ νωρίτερα (ή και την προηγουμένη) και μένει σκεπασμένο στο ψυγείο. Πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
170 γραμ. καπνιστό χταπόδι
1 φλυτζ. πλιγούρι
8-9 ντοματίνια, κατά προτίμηση μακρουλά, κομμένα σε κυβάκια περί το 0.5 εκατ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια
1 φλυτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (πει το μισό ματσάκι)
1 – 1½ λεμόνι, τον χυμό
½ κ.γ. μπούκοβο (τσίλι φλέικς)
50 γραμ. κουκουνάρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε το πλιγούρι: To βάζετε σε μπολ, προσθέτετε ζεστό νερό που να το υπερκαλύπτει κατά 3-4 εκατ. και το αφήνετε έτσι να το απορροφήσει και να μαλακώσει για 15-20 περίπου λεπτά. Το στραγγίζετε και το μεταφέρετε σε μπολ που να χωράει όλα τα υλικά.

Κάνετε τη σαλάτα: Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε λεπτές ροδέλες το χταπόδι κρατώντας χωριστά 4 μεγαλύτερα κομμάτια (μέγεθος μπουκιάς).
Τοστάρετε σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς το ώστε να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά στο πλιγούρι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τις ροδέλες του χταποδιού. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Δοκιμάστε και διορθώστε στο λεμόνι, αλατοπίπερο, κατά βούληση.

Σερβίρισμα: Στρώστε μια μικρή φόρμα (ο όγκος της θα πρέπει να είναι ίσος περίπου με τον όγκο της σαλάτας) ή ένα μπολ με διαφανή μεμβράνη και αδειάστε μέσα το ταμπούλε, πιέζοντας την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να ενοποιηθεί ο όγκος και να μην υπάρχουν κενά. Μπορείτε να το αφήσετε έτσι για λίγο στο ψυγείο, αν υπάρχει χρόνος. Διαφορετικά, αναποδογυρίστε το με προσοχή σε μεγάλο πιάτο ή πιατέλα, αφαιρέστε την μεμβράνη και βάλτε πάνω τα κομματάκια χταποδιού που κρατήσατε χωριστά. Έτοιμο! Σερβίρεται το ταμπούλι δροσερό ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου.

Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani θα βρεις εδώ.