Πώς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα στα Social Media

09.01.2025
Πώς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα στα Social Media
Image by freepik
Το πίστευε και μη ερεύνα, εδώ δεν έχει καμία βάση

Α, τα social media! Το απέραντο πεδίο φωτογραφιών, ειδήσεων, viral trends και απόψεων. Είναι διασκεδαστικό, αλλά πώς ξεχωρίζεις την αλήθεια από τη φαντασία; Εδώ είναι ένας ανάλαφρος οδηγός για να μην πιαστείς "κορόιδο" την επόμενη φορά που θα δεις κάτι εντυπωσιακό στο feed σου.

1. Το τέλειο είναι… ύποπτο

Πόσες φορές είδες κάποιον με αψεγάδιαστο δέρμα, τέλεια σώματα και διακοπές που μοιάζουν βγαλμένες από περιοδικό; Ναι, και εμείς. Θυμήσου όμως: τα φίλτρα και το Photoshop είναι οι καλύτεροι φίλοι των influencers. Αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι.

2. Κοίτα την πηγή

Είδες μια "είδηση" που σε έκανε να πέσεις από την καρέκλα σου; Πριν την πιστέψεις, ρίξε μια ματιά στην πηγή. Είναι από έναν αξιόπιστο οργανισμό ή από κάποιο περίεργο site με όνομα όπως "truth-uncovered-now.info"; Ναι, αυτό το δεύτερο δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη.

3. Το κείμενο κάτω από τις φωτογραφίες λέει πολλά

Ένα δραματικό post μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Είδες φωτογραφία με μια "συγκλονιστική ιστορία"; Διάβασε το caption. Μπορεί να είναι διαφήμιση για οδοντόκρεμα! Πάντα έλεγξε αν το post συνοδεύεται από hashtags όπως #ad ή #sponsored.

4. Fact-check it!

Η Google είναι φίλη σου. Αν κάτι σου φαίνεται παράξενο, ψάξε το. Υπάρχουν πολλές σελίδες, όπως το Snopes ή το FactCheck, που αναλύουν αν viral ειδήσεις ή ιστορίες είναι αληθινές ή ψεύτικες.

5. Δες το vibe στα σχόλια

Τα σχόλια είναι θησαυρός. Οι χρήστες συχνά κάνουν την “εξακρίβωση” για εσένα. Αν το μισό κοινό κράζει κάτι ως fake, τότε μάλλον… είναι.

6. Πρόσεξε την πειθώ των βίντεο

Αχ, τα viral βίντεο! Αν κάποιος ισχυρίζεται ότι έφτιαξε μια πίτσα σε 30 δευτερόλεπτα χωρίς να λερωθεί, ή πως "συνέλαβε" UFO με το κινητό του, καλύτερα να το δεις δύο φορές. Πολλά βίντεο είναι μονταρισμένα για το εφέ.

7. Οι διάσημοι δεν τα λένε όλα

Το ότι μια celebrity είπε κάτι στο Twitter δεν σημαίνει ότι είναι σωστό. Οι διάσημοι είναι υπέροχοι, αλλά δεν είναι όλοι ειδικοί στη φυσική ή την πολιτική.

8. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός (ούτε αυθεντικό)

Από giveaways μέχρι υπερπροσφορές, οι απάτες παραμονεύουν. Αν δεις post που υπόσχεται “ένα iPhone 15 δώρο, αρκεί να κάνεις follow και like”, ή δωροεπιταγές για σούπερ μάρκετ αν συμπληρώσεις τα στοιχεία σου σε ειδική φόρμα εκτός κι αν είναι από επίσημα accounts των εταιρειών ή γνωστών influencers το πιθανότερο είναι να κάνουν fishing κοινού.

Μια τελευταία συμβουλή: Χαλάρωσε!

Δεν είναι ανάγκη να γίνεις ντετέκτιβ για κάθε post. Αν κάτι σου φαίνεται διασκεδαστικό αλλά και ψεύτικο, μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να το πάρεις στα σοβαρά. Κράτα το μυαλό σου ανοιχτό, αλλά και την κρίση σου ενεργή.
Με λίγη προσοχή, τα social media μπορούν να παραμείνουν ένας διασκεδαστικός κόσμος, χωρίς όμως να σε γεμίζουν ψέματα και υπερβολές. Και θυμήσου: ακόμα και τα πιο «αληθινά» posts είναι συχνά μόνο μια πλευρά της ιστορίας!

Τελευταία τροποποίηση στις 09.01.2025 - 10:08