Επιδίωξη ήταν να κάνουμε ένα κύριο πιάτο με απλά, οικονομικά υλικά και εύκολη εκτέλεση, που να καταφέρνει να κλέψει εντυπώσεις και καρδιές. Αν και η συνταγή σχεδιάστηκε για τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι σίγουρο ότι ταιριάζει σε πολλές νύχτες και περιστάσεις και έχει όλα τα στοιχεία ώστε να καθιερωθεί. Η συγκεκριμένη μαρινάδα, με το που θα ανοίξει ο καιρός, είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί και στο μπάρμπεκιου τόσο με κοτόπουλο, όσο και με χοιρινό και εικάζω ότι θα γράψει. Μέχρι τότε όμως, αξίζει να δοκιμάσετε την συνταγή που προτείνεται εδώ.
Ας θυμίσουμε ότι η καπνιστή πάπρικα (pimenton) είναι ένα εξαιρετικό υλικό που προέρχεται κυρίως απ’ την Ισπανία και βγαίνει σε τρεις διαβαθμίσεις: γλυκιά, μέτρια και καυτερή (εδώ χρησιμοποιούμε γλυκιά, αλλά κάλλιστα θα λειτουργούσε και με τα άλλα είδη, αν αντέχετε ή σας αρέσουν τα καυτερά). Δεν είναι ίδια με την πάπρικα που είναι ευρέως διαδεδομένη, αν και βγαίνει στις ίδιες διαβαθμίσεις και έχει περίπου το ίδιο χρώμα. Χαρακτηριστικό της είναι η καπνιστή γεύση και τα αρώματα που αναδύονται στο φαγητό, στοιχεία που δημιουργούν πιάτα με χαρακτήρα και έντονη γευστική σφραγίδα, ειδικά όταν συνδυάζονται με την κατάλληλη πρώτη ύλη. Στο pandespani, μια απ’ τις πλέον επιτυχημένες συνταγές που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της είναι το δημοφιλές «καυτερό συκώτι με καπνιστή πάπρικα» που λάτρεψε και η φίλη, Ελένη Ψυχούλη. Την καπνιστή πάπρικα δεν την βρίσκετε στα σουπερμάρκετ αλλά σε ειδικά καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά (Ευριπίδου στην Αθήνα, Αγ. Τρύφωνος στην Κηφισιά κ.λπ), σε καλά ντελικατέσεν και σε προχώ εστιατόρια που πουλούν και υλικά μαγειρικής (όπως ο Αγοραστός και στο Π-box).
Προετοιμασία: 5 λεπτά και με καλό συντονισμό συνολικά άλλα 20 λεπτά για όλα. Εύκολη και γρήγορη η εκτέλεση. Η συνταγή εδώ είναι για 2 άτομα. Πολλαπλασιάστε τις ποσότητες αν την κάνετε για παραπάνω.
Υλικά (για 2 άτομα)
για το κοτόπουλο
3 κ.σ. μέλι
3 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
χυμό από ½ λεμόνι
6 μπούτια κοτόπουλου (ή 2 στήθη, αν προτιμάτε)
αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα σας
για το πιλάφι (2 άτομα)
1 φλ. ρύζι parboiled μακρύκοκκο
1 λτ. ζωμό κοτόπουλου (ή 1 κυβάκι ψυγείου)
2 φρέσκα κρεμυδάκια ψιλοκομμένα
25 + 25 γραμ. βούτυρο
½ φλυτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
Προθερμαίνετε τον φούρνο στο max. του γκριλ.
Ετοιμάζετε το ρύζι: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνετε τα 25 γρ. βούτυρο. Ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό. Κλείνετε την κατσαρόλα και την βάζετε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.
Ψήνετε τα αμύγδαλα: Σε ένα ταψί απλώνετε 1-2 χαρτιά κουζίνας και πάνω τους ρίχνετε τα αμύγδαλα για να κρατήσει το χαρτί το λάδι που θα βγάζουν καθώς ψήνονται. Το τοποθετείτε στη προτελευταία θέση του φούρνου και τα παρακολουθείτε -είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν και να καούν. Περίπου στα 2 λεπτά τα βγάζετε, τα γυρνάτε ένα-ένα απ’ την άλλη και τα ξαναβάζετε για άλλα 1-2 λεπτά, πάντα παρακολουθώντας τα. Τα βγάζετε και τα κρατάτε σε μπολ για να προστεθούν στο έτοιμο ρύζι.
Σημείωση: Για να συντονίσετε το ρύζι με το κοτόπουλο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε το κοτόπουλο στο φούρνο.
Στα 15 λεπτά βγάζετε το καπάκι από το ρίζι (συνήθως θέλει 20 λεπτά βράσιμο συνολικά). Βάζετε αλάτι, πιπέρι και ρίχνετε τα υπόλοιπα 25 γραμ. βούτυρο, ανακατεύετε, κλείνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα αμύγδαλα, κρατώντας μερικά για το σερβίρισμα. Το αφήνετε για 3-4 λεπτά να δέσει.
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Ο φούρνος παραμένει στο γκρίλ στο 3 (maximum) . Ζεσταίνετε το μέλι και το αναμειγνύετε με την πάπρικα και το λεμόνι. Δεν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι εκτός αν σας αρέσουν πολύ αλμυρές οι γεύσεις, οπότε προσθέστε το στη μαρινάδα αλλά με μέτρο.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε στήθη κοτόπουλου αντί για μπούτια, βάλτε τα ανάμεσα σε 2 διάφανες μεμβράνες και χτυπήστε τα λίγο με το σφυρί ώστε να γίνουν περίπου ισοπαχή και να ψηθούν ομοιόμορφα.
Βυθίζετε το κοτόπουλο στο μίγμα και φροντίζετε να πάει η μαρινάδα παντού. Απλώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω σε δίσκο που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο. Ένα τέταρτο πριν σερβίρετε, τα βάζετε στο φούρνο στο 2ο ράφι από ψηλά, να απέχει 5 πόντους περίπου από το γκριλ. Τα αφήνετε για 7 λεπτά απ’ τη μια πλευρά, γυρνάτε τα κομμάτια και ψήνετε άλλα 7 λεπτά από την άλλη.
Σερβίρισμα: Ιδανικά μόλις είναι έτοιμο (αν γίνει πριν και ξαναζεσταθεί μπορεί να στεγνώσει). Σ’ αυτή τη περίπτωση καλύτερα να το βγάλετε 2 λεπτά πριν απ’ τον φούρνο και την κατσαρόλα αντίστοιχα για να υπάρχει το περιθώριο να ξαναζεσταθεί μαλακά. Βάζετε το ρίζι σε τσέρκι, στο πιάτο και δίπλα το κοτόπουλο. Μπορεί να συνοδευτεί επισης από λαχανικά στον ατμό όπως μπροκολάκια και μίνι καροτάκια, που θέλουν 4 λεπτά σε βραστό νερό για να μείνουν al dente.
Περισσότερες συνταγές αλά Pandespani μπορείς να βρεις εδώ.