Εάν αποφεύγεις κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, αβγά και παράγωγα αυτών, το καλαμάρι και η σουπιά είναι δύο εξαιρετικές, εξίσου καλές, εναλλακτικές επιλογές που πρέπει να εντάξεις στο διαιτολόγιό σου, π.χ. 1-2 φορές εβδομαδιαίως, έτσι ώστε να προσ-λαμβάνεις εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σου λόγω της παρατεταμένης αποφυγής των άλλων ζωικών τροφίμων.
ΚΑΛΑΜΑΡΙ
-Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών Πηγή ω-3 λιπαρών οξέων
-Φτωχό σε υδατάνθρακες και λιπαρά
-Σχετικά υψηλή χοληστερίνη Πηγή βιταμινών Β1, Β2 και Β12
-Πηγή ψευδάργυρου, σιδήρου και ασβεστίου
ΣΟΥΠΙΑ
-Πλούσια σε πρωτεΐνες Μηδενικοί υδατάνθρακες
-Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη
-Ελάχιστα λιπαρά Πηγή βιταμινών Β2, Β6 και Β12
-Πηγή ανόργανων στοιχείων, όπως σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο
Ποιο από τα δύο;
Το καλαμάρι είναι η καλύτερη επιλογή. Προτιμότερο να το απολαύσεις ψητό, π.χ. ψιλοκομμένα ψητά καλαμαράκια μέσα σε σαλάτες λαχανικών, σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο και αρωματικά και επίσης ως γέμιση σε αραβική πίτα ή σάντουιτς. Μπορείς επίσης να γεμίσεις τα καλαμάρια με ρύζι ή να τα φτιάξεις πιλάφι ή, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, να τα μαγειρέψεις με ελαιόλαδο, κρασί και ντομάτα. Αν τα επιθυμείς τηγανητά, χρησιμοποίησε φριτέζα και όχι τηγάνι. Για κάτι άμεσα έτοιμο προς κατανάλωση, προτίμησε καλαμάρια κονσέρβας σε νερό και όχι σε σάλτσα.
Πώς θα ξεχωρίσω το φρέσκο;
Το φρέσκο καλαμάρι έχει λευκό, γαλακτερό χρώμα που ροδίζει, μικρά πτερύγια, υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια, σάρκα συμπαγή και ελαστική, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, πλοκάμια και βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα. Όσο περισσότερο μελάνι έχει τόσο πιο φρέσκο είναι.
Τι πρέπει να προσέχω στο κατεψυγμένο;
Επίλεξε συσκευασμένο καλαμάρι από επώνυμο συσκευαστή. Μην αγοράζεις κατεψυγμένο προϊόν που η συσκευασία του έχει διαρραγεί, π.χ. είναι ανοιχτή, σκισμένη ή κατεστραμμένη στις άκρες, αν έχει λιώσει ο επίπαγος ή αν υπάρχουν κρύσταλλοι. Ακολούθησε τις οδηγίες συντήρησης και απόψυξης που αναγράφονται στη συσκευασία.
Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις τα σωστά ψάρια και θαλασσινά.