Χοιρινό κότσι με γαρίφαλο και μέλι

19.12.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 12-16 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 1/5 ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1 χοιρινό κότσι (2 κιλών περίπου)
  • 4 φλιτζάνια αλάτι
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 δαφνόφυλλα
  • ½ φλιτζάνι πιπέρι μαύρο ολόκληρο
  • 2 κουτ. σούπας μπαχάρι ολόκληρο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα σκόνη
  • 10-15 γαρίφαλα ολόκληρα

ΓΙΑ ΤΟ «ΓΛΑΣΟ»

  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο

Εκτέλεση
Αποβραδίς, χαράζουμε με μαχαίρι ελαφρώς το δέρμα του χοιρινού σε «μπακλαβαδάκια». Βάζουμε σε κατσαρόλα με 8 φλιτζάνια νερό το αλάτι, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το πιπέρι, το μπαχάρι και τη μουστάρδα και μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, το μεταφέρουμε σε μεγάλο πλαστικό σκεύος και μέσα βάζουμε το κότσι. Συμπληρώνουμε με όσο κρύο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας και από πάνω βάζουμε κάτι βαρύ για να μείνει βυθισμένο. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-16 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε ελαφρώς. Κάνουμε πολλές τρυπούλες στο δέρμα του χοιρινού και σε κάθε τρύπα βάζουμε 1 γαρίφαλο. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ταψί, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, μεταφέρουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 3- 3½ ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά. Παράλληλα, βράζουμε τα υλικά για το «γλάσο» σε κατσαρολάκι μέχρι να πάρει το περιεχόμενο τη μορφή σιροπιού. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και γλασάρουμε συχνά με πινέλο το κότσι καθώς ψήνεται. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου πριν το κόψουμε σε φέτες.