Χοιρινό αβγολέμονο με σέλερι και σελινόριζα

25.04.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2 ώρες και 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Υλικά

  • 1.250 γρ. χοιρινό από χεράκι σε μεγάλα κομμάτια (χωρίς κόκαλο)
  • 1 πακέτο σέλερι
  • 1 σελινόριζα μεγάλη
  • 3 τεμάχια φινόκιο
  • 3-4 φύλλα λάχανο λευκό χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί γλυκό σαμιώτικο
  • 1 αβγό
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το εξωτερικό τμήμα του σέλερι με αποφλοιωτή και το κόβουμε σε κομμάτια 6-8 εκατοστών. Καθαρίζουμε το εξωτερικό του φινόκιο, το κόβουμε στη μέση και αφού καθαρίσουμε και τη σελινόριζα, τα κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Βράζουμε τη σελινόριζα σε αρκετό αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σέλερι, το λάχανο και το φινόκιο και βράζουμε για άλλα 4 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε σκεπασμένη πιατέλα. Κρατάμε το νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο, το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος. Μαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. (Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο από το νερό των βρασμένων λαχανικών). Προσθέτουμε τα λαχανικά, 2 φλιτζάνια από το νερό τους και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Χτυπάμε σε μπολ το αβγό με το λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα μέχρι να δέσει λίγο το μείγμα. Αποσύρουμε και ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε το φαγητό 5 λεπτά και σερβίρουμε.