Yλικά
- ½ κιλό καλαμαράκια μικρά ολόκληρα, καθαρισμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες τριμμένες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 350 γρ. κριθαράκι χειροποίητο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 5-4 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε τα καλαμαράκια με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το γυρνάμε 2-3 φορές. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε την ντομάτα, τα αρωματικά και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Οταν αρχίσει ο βρασμός, μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει το κριθαράκι.
ΣΗΜ.: Το μυτιληνιό κριθαράκι, που γίνεται από πρόβειο και γίδινο γάλα, είναι πολύ νόστιμο. Στην Αθήνα, το βρίσκουμε στην οδό Αθηνάς, στο μπακάλικο με προϊόντα Λέσβου.
ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ