- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25 λεπτά
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
- ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 400 γρ. φλωμάρια Λήμνου
- 250 γρ. γαρίδες μικρές ή 4 μεγάλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα μαραθόσπορο
- ½ ποτήρι γλυκό κρασί Λήμνου
- ½ ποτήρι κρασί Μοσχάτο Λήμνου
- 1 μοσχολέμονο (το ξύσμα του)
- 1 πιπερίτσα καυτερή
- 1 πρέζα κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο φρέσκο
- αλάτι
Eκτέλεση
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το φινόκιο, τον μαραθόσπορο και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιού. Τέλος, ρίχνουμε τον κουρκουμά, το ξύσμα μοσχολέμονου και την πιπερίτσα και αφήνουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά ώστε να ενωθούν οι γεύσεις. Βράζουμε τα φλωμάρια με αλάτι και σουρώνουμε. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τα βρασμένα φλωμάρια. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο ξύσμα μοσχολέμονου.
Tips: Τα φλωμάρια είναι το διάσημο ζυμαρικό της Λήμνου. Τα βράζω για λιγότερο χρόνο από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία. Είναι ντελικάτο ζυμαρικό και η σάλτσα που τα συνοδεύει παίζει το δικό της ρόλο στις al dente ισορροπίες. Ο κουρκουμάς τούς χαρίζει ζωηρό κίτρινο χρώμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ