Γαλόπιτα

25.05.2011
Bουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης στον πάτο και τα τοιχώματά του. Bράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • 1½ ποτήρι ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • Λίγη κανέλα
  • Βούτυρο για το άλειμμα

Eκτέλεση
Bουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης στον πάτο και τα τοιχώματά του. Bράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις βανίλιες. Mόλις κοχλάσει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει -αλλά όχι πάρα πολύ- και αφήνουμε να κρυώσει. Xτυπάμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με την κρέμα. Aπλώνουμε την κρέμα επάνω στη ζύμη, γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που περισσεύει, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει.