Δάχτυλα κυριών

01.10.2008
Λαχταριστά και κομψά...

Τι έχουμε:

Για το φύλλο:

  • 2 1/2 φλιτζ. αλεύρι μαλακό
  • 1/2 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 6 κουταλιές νερό, χλιαρό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 3 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • λίγο ροδόνερο
  • Για το τηγάνισμα:
  • λάδι ελιάς
  • φλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. μέλι
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Τι κάνουμε:

Για να φτιάξουμε τη ζύμη ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ζυμώνουμε, έτσι ώστε τα υλικά να γίνουν σαν ψιλός τραχανάς.

Προσθέτουμε το χλιαρό νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή. Αν γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, για περίπου 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ρίχνουμε λίγο ροδόνερο, τόσο όσο χρειάζεται, για να ενωθούν ελαφρά τα υλικά και να πλάθονται. Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση και φτιάχνουμε μικρά και λεπτά ρολά, μήκους περίπου ενός δαχτύλου. Βάζουμε τη ζύμη σε μία επιφάνεια εργασίας και το ανοίγουμε σε φύλλο, πάχους ενός κέρματος. Κόβουμε το φύλλο σε ορθογώνια κομμάτια 5x8 εκατοστών και με ένα πινέλο το αλείφουμε με νερό. Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου ένα ρολό από τη γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο, ώστε να καλυφθεί.

Στη συνέχεια, κολλάμε τις δύο άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλά μας. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για κάθε κομμάτι φύλλου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με τη φλούδα πορτοκαλιού. Οταν σκουρύνει η φλούδα, τη βγάζουμε και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, περίπου 8 με 10 «δάχτυλα» κάθε φορά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν χλιαρά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα δάχτυλα. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε σε μία κατσαρόλα για περίπου 5 -6 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το μέλι μαζί με λίγο χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει το μέλι. Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα «δάχτυλα» στο ζεστό σιρόπι για μερικά λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα για να φύγει το περιττό σιρόπι.

Συμβουλή
Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα δάχτυλα με αμύγδαλα και κανέλα, ανακατεμένα.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Ζιβανία.