Τι έχουμε:
- 2 φλιτζ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ, κρύο
- 1 κρόκο αβγού
- 2-3 κουταλιές νερό, κρύο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας
Για το γαρνίρισμα:
- 2-3 φλιτζ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας
- 3-4 νεκταρίνια
- κλωναράκια άγριου δυόσμου
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το ΒΙΤΑΜ σε κυβάκια, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν. Κατόπιν, προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού, το αλάτι, ζυμώνουμε και προσθέτουμε κουταλιά, κουταλιά το νερό.
Ζυμώνουμε τη ζύμη σε μία μπάλα, έως ότου γίνει λεία και ομοιογενής. Στη συνέχεια, καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο, πάχους περίπου 1/2 εκατοστού.
Στη συνέχεια, κόβουμε το φύλλο με τον ειδικό κόπτη για ταρτάκια. Βάζουμε ένα κομμάτι φύλλου σε κάθε φορμάκι, φροντίζοντας να καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματά τους.
Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.
Στη συνέχεια, γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα ταρτάκια με τη μαρμελάδα, φροντίζοντας να κρατήσουμε 1/2 φλιτζάνι. Πλένουμε τα νεκταρίνια, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τα κόβουμε σε φέτες και βάζουμε πάνω από κάθε ταρτάκι 2-3 φέτες. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα που κρατήσαμε με 4-5 κουταλιές νερό και αφού αραιώσει το μείγμα, το περιχύνουμε με ένα κουτάλι πάνω από τα νεκταρίνια.
Βάζουμε τα ταρτάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, έως ότου κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε με παγωτό της αρεσκείας μας και γαρνίρουμε με κλωναράκια άγριου δυόσμου.
Συμβουλή
Μπορούμε αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη ζύμη για ταρτάκια και 3-4 κουταλιές ζάχαρη, για πιο γλυκιά γεύση.
Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.