Χορτοκεφτέδες με μάραθο

27.05.2008
Συντροφεύουν το ουζάκι μας!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό ψωμί, μπαγιάτικο
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κλωναράκια άνηθο
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • για το αλεύρωμα των κεφτέδων
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:

  • κλωναράκια φρέσκο μάραθο

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα ψιλοκόβουμε, τα βάζουμε, σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές από το λάδι και όταν μαραθούν τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού σε νερό και αφού τη στύψουμε καλά, τη ρίχνουμε στο μπολ με τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και τα ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον μάραθο, τον άνηθο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ξαναζυμώνουμε.

Δοκιμάζουμε τη ζύμη και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι ακόμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να μείνει για περίπου 1 ώρα στο ψυγείο και μετά, πλάθουμε και αλευρώνουμε τους κεφτέδες μας.

Τους τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι και στη συνέχεια, τους βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Στρώνουμε σε μια πιατέλα τα κλωναράκια του μάραθου, από πάνω βάζουμε τους χορτοκεφτέδες και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Προσέχουμε κατά το τηγάνισμα να διατηρούμε μέτρια τη φωτιά, για να μη μας καούν οι χορτοκεφτέδες και πικρίσουν τα βότανα.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Μανδηλαριά.