Κρομμυδόπιτα μυκονιάτικη

27.05.2008
Με γέμιση άκρως χορταστική!

Τι έχουμε:

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • για το άλειμμα του ταψιού
  • και των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό τυροβολιά Μυκόνου,
  • σε κομματάκια
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 300 γραμ. λαρδί, σε κομματάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 3 αβγά
  • πιπέρι
  • λάδι για το άλειμμα

Τι κάνουμε:

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μια επιφάνεια εργασίας.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, την τυροβολιά, τον άνηθο, τα αβγά, το λάδι και τα ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας αφού τα αλείψουμε με λάδι, φροντίζοντας να αφήσουμε τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.

Κατόπιν, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα, ρίχνουμε από πάνω τα κομματάκια από το λαρδί, πιπέρι, γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και τις αλείφουμε με λάδι.

Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας αφού τα κόψουμε στις διαστάσεις του ταψιού, τα αλείφουμε με λάδι και πιέζουμε τις άκρες τους, ώστε να κολλήσουν με τις άκρες των κάτω φύλλων.

Τρυπάμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι, ραντίζουμε με νερό, τη χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα.

το κατάλληλο κρασί Λευκό Ασύρτικο.