Ορνός γλυκό

22.05.2008
Παραδοσιακό γλυκό κουταλιού!

Τι έχουμε:

  • 35 κομμάτια ορνοί (σύκα, άγουρα)
  • 1/2 κουταλιά γαλαζόπετρα
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 8 ποτήρια νερό
  • γυάλινα αεροστεγή δοχεία
  • Για το σιρόπι:
  • 1300 γραμ. ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1/2 κουταλιά ξινό
  • 5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τους ορνούς και τους καθαρίζουμε περιμετρικά από το κοτσανάκι τους. Με ένα μυτερό μαχαιράκι ή με ένα τσιμπιδάκι αφαιρούμε από την κάτω πλευρά τους σπόρους, πιέζοντας ελαφρά.

Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα με νερό, τους βράζουμε για 5-10 λεπτά, για να ξεπικρίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3-4 φορές, τους στραγγίζουμε από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 12 ποτήρια νερό, διαλύουμε καλά την γαλαζόπετρα και βάζουμε τους ορνούς μέσα για μισή ώρα. Τους ξεπλένουμε πολύ καλά και στην συνέχεια τους βάζουμε σε ένα μπολ με 8 ποτήρια νερό, το χυμό λεμονιού και τους αφήνουμε για άλλη μισή ώρα.

Τους ξεπλένουμε πάλι, τους πιέζουμε λίγο για να φύγει όλο το νερό και τους βάζουμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα για να κρυώσουν.

Εν' τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 5-10 λεπτά.

Κατόπιν, ρίχνουμε τους ορνούς, το ξινό, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, ξαφρίζοντάς τα με ένα κουτάλι αν χρειαστεί.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα μέχρι την επόμενη μέρα.

Οταν κρυώσει εντελώς το βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία.

Συμβουλή
Για να καθαρίσουμε τους ορνούς πρέπει απαραιτήτως να φοράμε πλαστικά γάντια γιατί το γάλα του ορνού είναι καυστικό.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ κανέλας.