Τι έχουμε:
- 1 κιλό φύλλα κρούστας
- 1 φλιτζ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα, αλεσμένα για το πασπάλισμα
- Για τη γέμιση:
- 3 φλιτζ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά κανελογαρίφαλα, τριμμένα
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 3 αβγά
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 φλιτζ. νερό
- 1 ξυλαράκι κανέλα
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, προσθέτουμε τα αβγά και τα ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν.
Παίρνουμε δύο από τα φύλλα κρούστας, τα στρώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας, τα αλείφουμε με μαργαρίνη και απλώνουμε κατά μήκος γέμιση πάχους ενός δαχτύλου. Στη συνέχεια, τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος του φύλλου ώστε να σχηματιστεί ένα μπαστούνι.
Κόβουμε το μπαστούνι σε τρία κομμάτια και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα σαλίγκαρου.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, έως ότου τελειώσει η γέμιση.
Βάζουμε τα σαραγλί σε ένα ταψί αλειμμένο με μαργαρίνη και αλείφουμε και την επιφάνειά τους με μαργαρίνη.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά.
Εν' τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το ξυλαράκι κανέλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε, έως ότου δέσει ελαφρά το σιρόπι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Οταν τα σαραγλί ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα σιροπιάζουμε και αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι.
Σερβίρουμε τα σαραγλί πασπαλισμένα με αμύγδαλα.
Συμβουλή
Μπορούμε αντί για αμύγδαλα να χρησιμοποιήσουμε καρύδια.
το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ κανέλας.