Τι έχουμε:
- 5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 του φλιτζανιού σιμιγδάλι, ψιλό
- 1 1/4 του φλιτζανιού λάδι ελιάς
- 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- 2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι σόδα
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλιά γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
- 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 2 ξυλάκια κανέλα, σε κομματάκια
- 10 γαρίφαλα
Για το γαρνίρισμα:
- κεράσι γλυκό
Τι κάνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι κι ανοίγουμε στη μέση μια λακκουβίτσα.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, το ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν.
Κατόπιν, ρίχνουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, τα μυρωδικά ανακατεμένα με τη ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού, το μπεικιν πάουντερ και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι με διάμετρο 25 εκατοστών και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, έως ότου να ροδίσει πολύ καλά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 5 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τον κόψουμε.
Γαρνίρουμε με κεράσι γλυκό και σερβίρουμε.
Συμβουλή
Για να διατηρήσουμε το χασλαμά, σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και δεν το βάζουμε στο ψυγείο.
το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.