Τι έχουμε:
- 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλιτζ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
- 3/4 του φλιτζανιού μαργαρίνη
- 1/2 φλιτζ. σταφίδες, ξανθές
- 5 αβγά
- 1 μεγάλο μήλο, τριμμένο
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1/2 λίτρο νερό
- 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
- Για το γαρνίρισμα:
- καρύδι, τριμμένο
- καρύδια, πεταλούδες
Τι κάνουμε:
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το κονιάκ και μουλιάζουμε τις σταφίδες, έως ότου φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι. Κατόπιν, χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τη μαργαρίνη με τη μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους των αβγών, συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια ρίχνουμε σε δόσεις και εναλλάξ το αλεύρι και το μήλο.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε σε μαρέγκα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε για να πάνε παντού. Αλείφουμε ένα ταψί με μαργαρίνη, αδειάζουμε το μείγμα του μπολ και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 - 50 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Αφού ψηθεί η καρυδόπιτα, τη βγάζουμε από τον φούρνο, την περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καρύδια, τριμμένα, γαρνίρουμε με καρύδια πεταλούδες και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Συμβουλή
Φροντίζουμε το μπολ και τα εξαρτήματα του μίξερ με τα οποία θα χτυπήσουμε τη μαρέγκα, να είναι τελείως στεγνά.
το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.