Σουτζουκάκια με πράσινες ελιές

22.05.2008
Παραδοσιακό, αλλά με μια μικρή παραλλαγή!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κιμά, μοσχαρίσιο
  • 1/2 κιλό κιμά, χοιρινό
  • 250 γραμ. ελιές πράσινες, ξιδάτες
  • 2 κρεμμύδια, τριμμένα
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κιλό ξερό ψωμί, ψίχα
  • 2 αβγά
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πανάρισμα

Για τη σάλτσα:

  • 500 γραμ. σπιτική τομάτα από τον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

  • μαϊντανός

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ με λίγο νερό μουσκεύουμε τη ψίχα του ψωμιού και τη στύβουμε καλά. Στη συνέχεια, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα αβγά, το λάδι, το κύμινο αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά.

Πλάθουμε τη ζύμη σε σουτζουκάκια δίνοντάς τους στενόμακρο σχήμα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν κάψει, τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια, αλευρωμένα. Οταν ροδίσουν ομοιόμορφα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Σε μια χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ,έως ότου χρυσίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 6-7 λεπτά, ώστε να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Προσθέτουμε στη σάλτσα τα τηγανισμένα σουτζουκάκια και τις ελιές και τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, έως ότου πάρουν 2-3 βράσεις.

Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέτα, αφού πρώτα την ξαλμυρίσουμε.

το κατάλληλο συνοδευτικό Ούζο Σερρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ