Μελιτζάνες ψητές

22.05.2008
Ενα από τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά των Σερρών!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες, φλάσκες
  • 2 ποτηράκια λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • 2 κουταλιές πάπρικα
  • αλάτι

Για το σκορδοστούμπι:

  • 6 σκελίδες σκόρδο, κοπανισμένο
  • 2 ποτηράκια νερό
  • 1 ποτηράκι κρασί

Για το γαρνίρισμα:

  • άνηθο

Τι κάνουμε:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε για περίπου 2 ώρες μέσα σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό, ώστε να ξεπικρίσουν.

Κατόπιν, τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Για να φτιάξουμε το σκορδοστούμπι, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σκόρδο, το κρασί και το νερό.

Βάζουμε τις φέτες της μελιτζάνας σε ένα ταψί, τις περιχύνουμε με το λάδι, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, αλεύρι και την πάπρικα.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.

Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, τις περιχύνουμε με το σκορδοστούμπι και πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με το τυρί.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γκρατιναριστεί το τυρί.

Τις σερβίρουμε γαρνιρισμένες με άνηθο, ψιλοκομμένο.

Συμβουλή
Μπορούμε να λιώσουμε μέσα στο σκορδοστούμπι 2 σαρδέλες για πιο πικάντικη γεύση.

το κατάλληλο συνοδευτικό Ούζο Σερρών.